2019 рік українського театру. Кам’янець-Подільський часопис

Кам’янець театральний – досить неочікувана зупинка подорожі театральними містами України, адже в місті – жодного професійного театру.

І разом з тим, театральне життя вирує на повну завдяки аматорським колективам.

Кам’янець-Подільський має свою глибоку театральну історію – на початку XIX століття вистави ставилися в міському театрі в Старому місті (будинок у травні 1918 року згорів) й у Пушкінському народному домі (нині міський Будинок культури)…

Але то історія. Театральне сьогодення міста ось яке.

Народний аматорський театр МБК

Народний театр – один з найстарших колективів міського Будинку культури, створений у 1946 році. 10 квітня 1959 року колектив вже очолюваний Миколою Лядським здобув звання «народний». З 2011 року театром керує режисер Інна Семенків.

Сьогодні театр працює над постановками як класичних авторів, так і сучасних, намагаючись збагнути вибагливі смаки глядача. Тому до репертуару входять як моновистави, так і постановки за участі майже всього акторського складу колективу. До вистав гарно вплітаються й музичні, вокальні, хореографічні колективи.

Новий досвід 2019 року – втілення у життя ідеї проведення Всеукраїнського фестивалю комедій та естрадного гумору «Штрикало» (22-24 березня). Фестиваль, який дає можливість навчання, як для професійних акторів, а такі є у складі колективу, так і для аматорів, додатково навчатися і зростати. Учасниками фестивалю стали колективи Тернопільської, Івано-Франківської, Чернівецької, Луганської, Запорізької та різних куточків Хмельницької областей – загалом понад 300 учасників, у тому числі 8 театральних колективів.

Фестивалі, нагороди, визнання:

  1. березень – Всеукраїнський конкурс читців та театральних колективів ім. Леоніда Глібова «Дух генія вита Подільським краєм» – композиція на основі байок Леоніда Глібова та Павла Газового «Мишачі баталії» (реж. Інна Семенків) – Гран-прі
  2. березень – І Всеукраїнський фестиваль комедії та естрадного гумору «Штрикало» – вистава «Ти психопатка» (реж. Інна Семенків) – лауреат ІІ премії
  3. Стипендіати міської премії «Кращі творчі колективи Кам’янця-Подільського 2019» – номінація «Театральний жанр»

Прем’єри 2019:

  1. 23 березня – комедія «Ти – психопатка» Анни Степнової (реж. Інна Семенків)
  2. 16 грудня – казка «Сніжний переполох» (реж. Інна Семенків)

Народний театр «Тандем»

Театр «Тандем» з’явився у 2006 році завдячуючи засновникові та режисерці Галині Коротенко. Різновікових учасників об’єднує любов до театру й популяризувати театральне мистецтво. Звання «народного» колектив отримав у грудні 2011-го, працює при Кам′янець-Подільському районному центрі культури і мистецтв «Розмай».

Популяризація театрального мистецтва та гуртування театральних колективів та їх професійний ріст – основні цілі театрального фестивалю «Комора», започаткованого театром «Тандем» започаткував в Кам’янці-Подільському у 2014 році. У 2019-у відбувся 5-й театральний форум, традиційно у другій половині жовтня.

Підсумками минулого фестивалю стали 17 колективів з 10 міст України та один з Польщі «BEZ DIDASKALIÓW». Також учасниками стали два особливих колективи – «Золота молодь» зі Львова (де грають люди з обмеженими можливостями), та «Сяйво» з Луцька (молодь з синдромом Дауна).

Фестивалі:

  1. березень – Всеукраїнський фестиваль комедії та естрадного гумору «Штрикало» (м. Кам’янець-Подільський) – вистава «Ніч пере Різдвом» (реж. Галина Коротенко) – 1-е місце;
  2. жовтень – V Відкритий фестиваль-конкурс аматорських театральних колективів «Комора» (м. Кам’янець-Подільський) – вистава «Дуже проста історія».

Прем’єри 2019:

  1. 24 лютого – музична комедія «Ніч перед Різдвом» за мотивами повісті Миколи Гоголя (реж. Галина Коротенко)
  2. 18 жовтня – трагікомедія «Дуже проста історія» за п’єсою Марії Ладо (реж. Галина Коротенко)

Театральна студія «Тандем»

Тезки разом – поряд із Народним театром «Тандем» працює зразкова театральна-студія «Тандем», яка веде свій відлік від 2011 року та базується в Центрі дитячої та юнацької творчості м. Кам′янець-Подільського. Керівниця Галина Коротенко працює із підлітками від 6 до 21 року. Підсумком театрального сезону, щороку навесні студійці презентують повноцінну виставу.

Фестивалі:

  1. травень – Відкритий фестиваль шкільних та дитячих театрів «Перевтілення» (м. Київ) – номінації «Краща режисура», «Кращий акторський ансамбль», «Краще музичне оформлення», «Краща жіноча роль», «Краща чоловіча роль»
  2. квітень-травень – Міжнародний проект-конкурс «Тарас Шевченко єднає народи» – Всеукраїнський етап – І місце, Міжнародний етап – ІІІ місце;
  3. травень – Фестиваль аматорського театру «День Театру» – номінації «Жіноча роль», «Чоловіча роль»

Прем’єри 2019:

  1. 05 травня«13 зірка» за мотивами п’єси Ернеста Томпсона Сетона (реж. Галина Коротенко)

Аматорська молодіжна театр-студія «Лінк»

Назву молодіжного аматорський театру «Лінк» одночасно можна перекладати як «зв’язок», «ланка», «факел», або ж «куліса». Студенти Подільського державного аграрно-технічного університету у 2008 році на цій варіативності й зупинилися. За розвиток колективу відповідали студенти Валерій Свереда та Вадим Якуш. Народним «Лінк» стає 2012-го.

Колектив створює вистави, пробують свої сили у жанрі вуличного театру, працюють із фаєр-шоу («Відьма», «Таверна», «Вечори на хуторі біля Диканьки…») та Led-шоу («Мрії скрипаля»; «У стилі Джаз»; «Лускунчик»; «Люди в чорному»). Беруть участь у міських святкуваннях – театралізований пролог урочистостей з нагоди Дня міста «Тріумфальна арка» (19 травня), пролог урочистого відкриття кінофестивалю «Бруківка» – міні-вистава «Хроновояжер Леварій та проклята Аурінія» (11 вересня).

Фестивалі:

  1. березень – ІІ Всеукраїнський фестиваль комедії та естрадного гумору «Штрикало»
  2. травень – VII Обласний фестиваль-конкурс «Подільська сцена»
  3. червень – ІІІ Міжнародний Фестиваль стилю «РетроФест»
  4. серпень – Міжнародний Середньовічний історичний фестиваль-ярмарок «Форпост»
  5. вересень – ІІІ міжнародний кінофестиваль «Бруківка»
  6. жовтень – V Відкритий фестиваль-конкурс аматорських театральних колективів «Комора» (м. Кам’янець-Подільський)

Прем’єри 2019:

  1. 12 лютого – фантастична вистава «Станція» Олександра Вітра (реж. Валерій Свереда)
  2. 30 березня – середньовічний фарс «Не Декамерон» композиційна вистава Валерія Свереди (реж. Валерій Свереда)
  3. 19 квітня – середньовічні старофранцузькі народні фарси «Фабліо»: Жонатий коханець та Штани Святого Жельбера» (реж. Валерій Свереда)
  4. 10 травня – казка-феєрія у стилі стімпанк «Тіно» Валерія Свереди (реж. Валерій Свереда)

Студентський театр-студія «На Зарванській»

Студентському театру-студії «На Зарванській» – за 30. Існує він на базі коледжу культури і мистецтв. Свої постановки на сцені театру втілюють одночасно декілька режисерів (Ольга Козак, Людмила Казимирчук, Інна Семенків, Ірина Красілич, Тетяна Бойчук). Керівництво театром – швейцарське – по черзі кожен художній керівник 4-го курсу, найпліднішого року у творчому житті студентів.

Фестивалі:

  1. березень – І Всеукраїнський фестиваль комедії та естрадного гумору «Штрикало» (м. Кам’янець-Подільський) – вистава «Чарівне дзеркало» (реж. Інна Семенків) – Гран-прі
  2. квітень – VIII Міжрегіональний фестиваль гумору та сатири «Грицева шкільна наука» – літературно-музична композиція «Чухраїнці» (реж. Інна Семенків) – лауреати І ступеню
  3. квітень – Театральний фестиваль «Мельпомена FEST» (м. Хмельницький) – естрадний номер «Магічний Портал» (реж. Ірина Красілич) – диплом І ступеня за пластичний номер; естрадна вистава пародій «Благальний message» (реж. Тетяна Бойчук) – диплом І ступеня
  4. жовтень – Всеукраїнський фестиваль-конкурс аматорського театрального мистецтва «Золота маска» (м. Нітішин) – вистава «Чарівне дзеркало» (реж. Інна Семенків) – дипломом І ступеня та диплом номінації «Кращий актор головної ролі» (Ігор Сушко)
  5. жовтень – V Відкритий фестиваль-конкурс аматорських театральних колективів «Комора» (м. Кам’янець-Подільський) – вистава «Місія “Ікс”» (реж. Тетяна Бойчук) – дипломи «Оригінальне вирішення вистави» та «Кращий акторський дует» (Лілія Рой та Марина Войтюк)

Прем’єри 2019:

  1. 30 січня – композиція на основі драматичних монологів «Час не минає минаємо ми» (реж. Тетяна Бойчук)
  2. 14 лютого – поетично-музична композиція «Істина відкривається в…» за творами сучасних українських поетів (реж. Інна Семенків)
  3. 17 квітня – літературно-музична композиція «Чухраїнці» за мотивом твору Остапа Вишні (реж. Інна Семенків)
  4. 22 травня – психологічна драма «Солодка Даруся» за однойменним твором Марії Матіос (реж. Людмила Казимирчук)
  5. 29 травня – комедія за мотивами естонської народної казки «Чарівне дзеркало» (реж. Інна Семенків)
  6. 25 червня – романтична комедія «Місія “Ікс”» за мотивами оповідання «Як я подругу заміж видавала» Ірен Роздобудько (реж. Тетяна Бойчук)

Дитячо-молодіжний театр «Мельпомена»

 В 1997 році при Центрі дитячої творчості було засновано драматичний гурток «Мельпомена», керівником якого стала випускниця Кам’янець-Подільського училища культури Людмила Суханова. Гурток щорічно відвідує не менше 60 учнів та студентів міста (це 4 різновікові групи). З кожним роком гурток поновлює свій склад та ставить перед собою щоразу нові завдання та цілі. У 2004 році гуртку було присвоєно звання «зразковий художній колектив», яке підтверджується кожних 5 років постановками вистав.

За 23 роки з лав драматичного гуртка «Мельпомена» вийшло не одне покоління талановитої молоді. Гуртківці освоюють ази акторського мистецтва, працюють над вихованням голосу, пластики. Активно проводиться робота над виставами. Також ведеться пошук нових форм спілкування із глядачем (музично-пластичні композиції, інтерактивні ігрові програми, творчі вітальні). Вихованці беруть участь у театральних конкурсах та фестивалях для дітей та молоді, також одним з головних завдань є допомога підліткам у вирішенні питання щодо вибору майбутньої професії.

Фестивалі:

  1. березень – Всеукраїнський фестиваль комедії та естрадного гумору «Штрикало» (м. Кам’янець-Подільський) – вистава «Дивна місіс Севідж» (реж. Людмила Суханова)
  2. жовтень – V Відкритий фестиваль-конкурс аматорських театральних колективів «Комора» (м. Кам’янець-Подільський) – вистава «Дивна місіс Севідж» (реж. Людмила Суханова)

Прем’єри 2019:

  1. 20 березня«Дивна місіс Севідж» Джона Патріка (реж. Людмила Суханова) – старша група
  2. 07 квітня«Пригоди в країні Невмиванії» (реж. Людмила Суханова) – молодша група
  3. 21 травня«Випадок з Янголом» Ольги Звєрліної (реж. Людмила Суханова) – середня група
  4. 21 травня«Зла, Добра та Бридка» Ольги Звєрліної (реж. Людмила Суханова) – середня група

Окрема подяка за долучення до підготовки Кам’янець-Подільського часопису Галині Коротенко.