26 київських театрів. Театральний сезон, прощавай!

Наприкінці липня можна й про завершення сезонів в театрах поговорити – адже всі, хто збирався піти на канікули – вже це зробили.
Напоготові лишилися ті, для кого кращий відпочинок – робота…

Гастролюючий Київський театр маріонеток

Не зачиняючий двері Муніципальний театр ляльок на Лівому березі

Театр «Актор» з різницею в 7 серпневих днів обіцяє встигнути закрити і відкрити новий сезон, і одразу приголомшити трьома прем’єрними виставими (але про прем’єри – то окремий допис).

А «Дикий театр» не лише існуючі вистави активно демонструє, а ще й занурюється в сердце Черкащини для підготовки нового «дико-кайдашевого проекту».

Традицийно, театри, на сторінках яких нічого про підсумки сезону не виявлено – пропускаю, навіть безе перерахування їх назв. Тиша – так тиша… Їм на заміну із задоволенням додаю регіональні театри.

Ще пропуски тих театрів, де під літньою спекою сторінки соцмереж перетворились на «щоденник поздоровлень». Іменинників вистачає протягов усього року, але тоді вони бодай чергуються із іншими подіями театру…

Набагато цікавіше серед тих, хто займає активну позицію і привітав своїх глядачів із завершенням сезону. Зробив це або за допомогою особливого анонсу останньої вистави (театри «ДАХ», «Колесо» та ТЮГ на Липках)…

…хто з останніх хвилин, вловлюючі останні яскраві емоції вистави (театри «Берегиня», Російська драма, Тернопільський драмтеатр Шевченка)…

…хто анонсує театральні поліпшення глядачам (Муніципальний театр опери та балету)

…хто вже живе новим сезоном (Національний драмтеатр Франка, Львівський театр Курбаса, Національна опера України, «Сузір’я», Театр оперети).

Частина театрів з повагою підходить до комунікації в соціальних мережах, та під такі знакові події готується окремо.
Ті, хто робить спеціальну соцмережеву комунікацію (Театр драми і комедії, «Срібний острів», Театр «19», «Золоті ворота», Одеський театр ім. Василька, Рівненський театр ляльок, Франківський драмтеатр).

Львівський молодіжний театр «Мельпомена» до комунікації долучає ще й відеозвіт про свій сезон.

Найцікавіші «Театральній риболовлі» ті, хто разом з констатацією очевидного, знаходить в собі можливість ще й певні підсумки підбити (Малий та Молодий театри, Театр на Подолі, Дніпровський театр драми і комедії, Академічний театр ляльок).

Розійшлися, та оцифрували підсумки своєї театральної діяльності в Департаменті культури КМДА під завісу власної каденції…


Різниця в тому, що театри рахували власні прем’єри,глядачів тощо, а Департамент накидав відірваних даних. Самі по собі цифри – вельми цікаві, але у вигляді таблиць і графіків – загальної динаміки, аналізу та висновків по якому з театрів яка стратегія спрацювала, а яка не дуже. Бо наразі – просто цифри заради цифр в контексті «в цілому ми молодці». Воно, може, так і є насправді… Але популістська риторика супроводжуваноготексту дає підставу в цьому засумніватися (напр. «За 5 років ми змогли вивести театри Києва на новий рівень», або «Знаковою подією для киян стало присвоєння Молодому театру статус національного, що зараз є підтвердженням неоціненного внеску творчого колективу в розвиток театрального мистецтва»).

Ну і зовсім за межами театрального сегменту – Театр «Браво», який вчергове оскандалився своєю екстравагантною директоркою, яка прийняла участь в провокаційному марафоні російського телебачення, там де комусь треба було поговорити… Про що вона там теревенила – максимально не цікаво, як і сам факт існування її театру (чесно витримав її присутність в оглядах поточного сезону,але з наступного будуть суттєві зміни, куди проникатиме набагато менше відвертого непотребу).

Тож, театральний сезон 2018/2019 став історією.
Вже зовсім скоро стартує новий сезон, в якому будуть нові вистави та нові яскраві театральні події!

Огляд театральних прем’єр липня (в рамках сезону, що пішов) – наступним текстом. А першою прем’єрою сезону 2019/2020 (раніше в серпні ніхто не анонсувався) обіцяє стати гучна вистава в будинку культури селища Сорокотяга Жашківського району Черкаської області 2 серпня.