Книговидання Театру Франка

Франківці ґрунтовно взялися до свого чесного сторіччя.

Здавалося, у попередній фразі слово «чесного» – ніби зайве. Але театральні реалії сьогодення доводять, що не так вже й зайве. А ще краще перерахувати та перепровірити своїх фундаторів, чи не опинилися вони ще де у паралельній реальності.
Але текст наразі не про то…

На Камерній сцені Національного драмтеатру ім. Франка презентували видавничий проект, який вийшов у Видавничому домі «Антиквар» та підтриманий Українським культурним фондом. Цього разу це театральна історія у вигляді друкованих видань.

Театр Франка – один з тих, хто найбільше переймається збором та структуризацією власної історії. Проте, в перерахунку на минулі сто років – виходить, що писати та досліджувати всередині театру ще є багато чого.

В рамках сьогоднішньої презентації йшлося про започатковані «Альманахи прем’єр». В рамках чотирьох видань розібрали та структурували вистави театру по роках з 2016 по 2019 роки.

Театр періоду художнього керівництва Богдана Ступки – у монографії  «Більше, ніж театр» Ганни Веселовської.

Фотороботи Віктора Марущенка опинилися під обкладинкою збірки «Франківці. Миттєвості».

А півсотні найяскравіших театральних художників театру упорядковані Андрієм Александровичєм-Дочевським до художнього альбому «Сценографія. Пошуки власної естетики (1920-2020)».

Привідкрили завісу книжки Михайла Захаревича «Щоденник директора театру».

Всі видання віддруковані. Перші невеличкі тиражі вже чекають на своїх власників з числа самого широкого читача.

В порядку надходження книжок до бібліотеки «Театральної риболовлі» – виходитимуть й окремі огляди по кожній з них.