Open Open Open Golden Gate Theatre Festival

Люди, які цікавляться театром в Україні, швидше за все могли чути про міжнародні театральні заходи, щось типу Авіньйонського чи Брегенцского фестивалю мистецтв на водній сцені Боденського озера.

А яка зворотна ситуація?
Що знають про український театр та його вистави за межами країни?

Свій 40-й сезону Київський академічний театр «Золоті ворота» розпочав з гастролей містами Польщі (про це говоритимемо згодом окремо). А вже за тиждень, з 11 по 15 вересня стартує міжнародний театральний фестиваль «Open Open Open Golden Gate Theatre Festival», програма якого складається з восьми «золотовратських» вистав, які протягом п’яти днів будуть показані на трьох театральних майданчиках.

До переліку зарубіжних гостей, які очікуються на фестивалі, входять Бріджи Маунер (директорка фестивалю Le manifest, Франція), Марта Шиманська (координаторка EEPAP, Польща), Еван Макларен (продюсер BAZAARFESTIVA, Чехія), Даша Сіріпова (кураторка Divadelná Nitra – International theatre festival, Словакія), Мартін Борош (художній керівник Stereo Akt, Угорщина), Юлія Якубовська (актриса Stereo Akt, Угорщина), Агата Бізюк (режисерка, Польща), Павел Пассіні (режисер, Польща), Павел Брайчевський (Польща), Марія Клімовских (директорка міжнародного театрального фестивалю «Юла», Німеччина), Марко Поповіч, (менеджер Theatre Institute Bratislava, Словакія).

Директорка-художня керівниця Київського академічного театру «Золоті ворота» Ксенія Ромашенко:

Для нас OPEN OPEN OPEN GOLDEN GATE THEATRE FESTIVAL – надзвичайна подія. Я вважаю, що найкраще святкування ювілеїв та днів народження закладів – це не бездумне витрачання бюджетних коштів, а розвиток театру. Нам є що показати, нам є про що поговорити. Нас цікавить міжнародна співпраця. На цей шоу-кейс до нас приїдуть гості з Франції, Німеччини, Чехії, Угорщини, Польщі, Литви. Ми зможемо говорити про співпрацю, копродукції, обмін.

«Золоті ворота» щойно повернулися з Польщі, де на фестивалях відкрили свій 40-й ювілейний сезон, й побачили, наскільки сучасний український театр викликає там зацікавленість. В тому числі й у ЗМІ. Протягом 2-х днів на нашу виставу «Отелло/Україна/Facebook» вийшло 5 польських рецензій. І це суттєво відрізняється від ситуації в Україні, коли події культури часом просто ігноруються пресою й навіть не анонсуються.

Тому ми прийшли до висновку, що українсько-європейська співпраця є просто необхідною. Українські театри мають зайняти своє місце не тільки на карті Києва, але й бути відкритими для європейських глядачів. Й подібні шоу-кейси треба поводити щороку, постійно. Й не тільки в кращому камерному театрі «Золоті ворота».

Фестиваль організовано за  фінансової підтримки Українського Культурного Фондуяк частина програми Cтворюємо інноваційний культурний продукт.

Дати проведення фестивалю — з 11  по 15 вересня 2019 року.

Детальна програма фестивалю у каталозі «Театральної риоловлі».