МакМіллан українського театру

Ім’я британського драматурга Дункана МакМіллана в Україні досить мало відоме. Писати він почав ще 2005-го року, отримав низку нагород. Найвідоміша (як виявляється) його п’єса «Lungs» датована 2011 роком.

Фото Geraint Lewis

Найранішні дотики українського театру до сучасної британської драми на прикладі МакМіллана вдалося зафіксувати у 2015-у, коли його «Легені» у перекладі Володимира Шейка потрапляють до текстів, з якими працюють учасники театральної програми Британської Ради Taking the Stage. Відеозаписи сценічних читань у постановці Ореста Пастуха та Богдана Логвиновського – найперші знахідки присутності МакМіллана в українському театральному просторі.

(У цьому місті мені не стриматися від зізнання, що версія родини Рибалевських – це мій намбер ван й серед читок, й серед бачених вистав).

Тепер, власне, про вистави. Вибух з трьох постановок протягом року спровокувала та сама британська рада. Березень 2017 – Луганська обласна українська муздрама (реж. Євген Мерзляков), грудень 2017 – Львівський театр ім. Леся Курбаса (реж. Євген Худзик) та січень 2018 – Київський театр на Печерську (реж. Дмитро Захоженко). До слова, у львівського перекладу – інший автор – Ірина Трудолюбова.

Дві вистави бачив наживо, й текст якось треба буде викласти на портал.

Другий текст МакМіллана, відомий в Україні – «Every Brilliant Thing» стараннями Тамари Трунової. Спроба багатонаселеня моновистави прийшлося на 2018 рік – заявка на Taking the Stage подавалася від Київського театру «Актор». А повноцінна робота із неймовірною Олесею Жураківською, із тонкою режисурою та блискучою імпровізацією з’явилася на камерній сцені Театру драми і комедії на Лівому березі напередодні карантинного закриття театрів – у березні 2020-го.

На цьому, власне, історія сучасного драматурга, у портфелі якого 15+ п’єс й адаптацій відомих творів (як, наприклад, «1984») – вичерпано.

До бази знань «Театральної риболовлі» додав закордонні постановки «Lungs» та «Every Brilliant Thing» (по останньому є навіть зафільмована телеверсія від HBO із відомим коміком Джонні Донахью у головній ролі).

Й так само навів менш відомі, або зовсім невідомі роботи, включно із «Love Lockdown», написаним на карантині, прем’єру якого зіграв театр Schaubühne Berlin у травні в онайні.

До наступних МакМілланів українського театру!