Карантинна диджиталізація театру

Міжнародний День театру минув.
Без наповнених глядацьких залів, квітів та нагород.

Хоча, далеко не все зупинилося. Указ президента Про відзначення державними нагородами України діячів театрального мистецтва опублікований 27 березня, та містить в собі перелік 21 згаданого митця.

Розвагою дня став перегляд невтілених планів з репертуарних театральних афіш.

Розлогим та неконктерним багатослів’ям оргкомітет премії «Київська пектораль» повідомив про безстрокове відтермінування церемонії нагородження.

Час переходу всього світу в онлайн оргкомітетом залишився проігнорованим. Хоча втілити ПЕРШУ театральну онлайн церемонію було питання технічного характеру (абсолютно можливо у реалізації) та, звісно, бажання (а його у диких до інтернету представників, вочевидь, було не надто багато).

Проте, не завадив карантин роботі експертів фестивалю-премії GRA. Сучасні засоби інтернет-комунікації цілком дозволили провести всі голосування та рейтингування у повній відповідності до запланованих термінів. Тож, перелік вистав лонг-листа доступний до подальшого прогнозування.

А театр найближчого періоду – це сцена інтернету. Як з цим працювати – підручники ще не написані, тому досвід отримується емпіричним шляхом.

В онлайні опинилися безліч театрів – викладають для перегляду вистави, роблять онлайн покази, або навіть грають прем’єри в онлайні. Так, у День театру московський театр «Сатирикон» зіграв прем’єрну «Дорогу Олену Сергіївну» на своєму інтернет-порталі (художні цінності постановки наразі не обговорюються – констатація виключно самого факту поєднання театру із інтернетом).

Українські театри на карантині вмикають свій креатив, та продовжують комунікувати зі своїм глядачем.

На сторінках театру «Золоті ворота» тривають включення від авторів, які дають практичні поради, читають уривки з вистав або просто дуркують у карантино-умовах.

Проект проходить під слоганом «Золоті на зв’язку!»

ЗОЛОТІ НА ЗВ’ЯЗКУ!

ЗОЛОТІ НА ЗВ’ЯЗКУ! Театр з доставкою(!) в міжнародний день Театру від золотої акторки Виталина Библив (Vitalina Bibliv)! Більш того, прем’єру телеверсії вистави “Сталкери” дивимося сьогодні, о 21:25, на суспільному телеканалі UA: КУЛЬТУРАТрансляція за посиланням https://culture.suspilne.media/ Залишайтеся вдома та будьте здорові!❤️ ? Квиточки на всі золоті вистави за посиланням: https://bit.ly/2g3FDka #teatr_vorota #teatrvorota #золотіворотатеатр #no_borders

Опубліковано Zoloti Vorota Teatr Пʼятниця, 27 березня 2020 р.

Театр «Актор» започаткував виїзди директора – художнього керівника у гості. Слава Жила, озброєний питаннями фоловерів з фейсбук та інстаграм сторінок театру, у перший ефір вийшов 25 березня з квартири Олексія Вертинського.

Проект отримав назву «Театр на виніс».

Опубліковано Slava Zhyla Середа, 25 березня 2020 р.

У Театрі на Липках надихнулися досвідом ізраїльського президента, та почали онлайн читання казок силами акторів театру для найменших глядачів

Проект отримав назву «Добраніч Глядачата».

#ДобранічГлядачата#ТеатрНаЛипкахЦього вечора малесенька Варя засинатиме під три короткі казочки Сергія Козлова, які читатиме її мама – неймовірна акторка, людина з безмежною душею, ваша люба Поліанна – Христя Микитин-Самко.Отже, Варя з мамою запрошують і вас послухати ці надзвичайні історії перед сном ??

Опубліковано Театр на Липках Субота, 28 березня 2020 р.

Креативом інтернет буде й надалі повнитися, адже карантин щонайменше триватиме до 24 квітня.

PS. Мануал «Як довго сидіти вдома та не збоживоліти» на ютуб-каналі вийшов від експерта Кирилла Серебреннікова.

PPS. На обкладинці використане карантинне фото від «Дикого театру».