2019 рік українського театру. Вінницький часопис. Частина 1

Театральна Вінниця – це два державних театри (муздрама та театр ляльок), й десяток приватних ініціатив, серед яких є англомовний та два інклюзивних.

Крім того, місто стало локацією проведення міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «Air ГогольFest».

Про частину цього улову – у черговому епізоді проєкту Театральні міста України з Вінниці (перша половина).

Вінницький державний академічний музично-драматичний театр ім. М. Садовського

Вінницький державний академічний музично-драматичний театр ім. Миколи Садовського протягом 2019 року випустив шість прем’єр, взяв участь у двох фестивалях, із виставою «Kvitka. Пісня наяву й у снах» взяв участь у проєкті «Незабутня Квітка» (березень – квітень) у Харкові та Києві, з гастролями відвідав Житомир, Кропивницький та грузинський Кутаїсі. Звання заслужених артистів України отримали Максим Какарькін та Олена Пархоменко.

Фестивалі:

  1. вересень – XLIX Всеукраїнське свято театрального мистецтва «Вересневі самоцвіти» (м. Кропивницький) – вистава «Kvitka. Пісня наяву й у снах» (реж. Таїса Славінська)
  2. листопад – Театральний фестиваль «Зірковий листопад» (м. Мукачево) – вистава «Kvitka. Пісня наяву й у снах» (реж. Таїса Славінська)

Прем’єри 2019:

  1. 02 січня – музична казка «Русалонька» Тетяни Гала-Булгакової за казкою Ганса Крістіана Андерсена (реж. Григорій Сиротюк) – новорічно-різдвяні ранки
  2. 23 лютого – «Ілюзії» Івана Вирипаєва (реж. Оксана Бандура)
  3. 27 березня – комедія для дорослих «Смішні гроші» Рея Куні (реж. Петро Авраменко)
  4. 09 квітня – лірична комедія «Дім, у якому переночував бог» Гільєрмо  Фігейреду (реж. Таїса Славінська)
  5. 26 вересня – story of revenge «Гамлет» Вільяма Шекспіра (реж. Тарас Мазур)
  6. 15 грудня – лірична клоунада «Пригоди в Країні Оз» Романа Хегай-Семенова за мотивами казки Лаймена Френка Баума (реж. Роман Хегай-Семенов)

Молодіжний театр «БУ!»

Театр «БУ!» розпочинав свою діяльність як театр-студія «Гра», яка була заснована Олександром Немченком у листопаді 2012 року. У січні 2015-го актор та режисер Вінницької муздрами Григорій Сиротюк, який перейняв керування студією та переформатував її у молодіжний театр «БУ!». Серед робот колективу – віршовані перфоманси «Если тебе голос дан» за поезіями Срібного віку, «Приголосні і голосні» за Сергієм Жаданом, «Сни» за Ігорем Шуровим; драматичний напрямок представлено виставами «Лиса співачка» Ежена Йонеско та «Королева краси» Мартіна Макдони.

Концепція театру полягає у дослідженні психології творчості і засобів акторської виразності, розвиткові внутрішньої свободи актора та впливу фізичної дії й психологічного жесту на вираження емоційної і енергетичної наповненості актора. Вистави граються у приміщенні Обласного будинку учителя, від якого й походить назва «БУ!»

Фестивалі 2019:

  1. липень – XII Фестиваль театрів «Молоко» (м. Одеса) – вистава «Королева краси» (реж. Григорій Сиротюк)

Незалежний театр-студія «Птаха»

Незалежний театр-студія «Птаха» було створено 17 вересня 2016 року режисером та керівником Мариною Ревенко на базі концертної організації.  З 2018 року працював на базі Центру іноземних мов та розвитку особистості «ZrazOK», а з 2020 – у власному приміщенні «ART CENTR “ПТАХА”». У театрі-студії займається понад 60 дітей. Для наймолодших створено Інноваційний театральний простір, де заняття проходять у вигляді гри, середня група працює у Креативному театральному просторі, підлітки старшої групи проходять акторські тренінги у Лідерському театральному просторі.

У репертуарі театру твори української та зарубіжної літератури. Усі учасники беруть участь у культурно-мистецьких заходах міста та області а також, кожна група, наприкинці року ставить театральну виставу яку презентує на професійній театральній сцені. Протягом 2019 року студійці випустили три театральні прем’єри, створили театралізовані концертні програми та взяв участь у театральному  фестивалі.

Фестивалі:

  1. травень – ІV Всеукраїнський фестиваль дитячих театрів «JoyFest. Діти» (м. Київ) – вистави «Лісові історії» (реж. Марина Ревенко), «Уся справа в капелюсі» (реж. Марина Ревенко), буфонада «Слоуни» – «Кращі костюми», «Краще емоційне висвітлення», «Краще втілення буфонади» та два дипломи «Кращий дебют»

Прем’єри 2019:

  1. 20 квітня – «Лісові історії» Олени Югової (реж. Марина Ревенко)
  2. 20 квітня – «Уся справа в капелюсі» за мотивами повісті Туве Янссона (реж. Марина Ревенко)
  3. 20 квітня – буффонада «Слоуни» за мотивами книги оповідань Ігоря Шурова (реж. Марина Ревенко)

Сучасний експериментальний театр «KoloSvitla»

KoloSvitla – сучасний експериментальний театр, який піднімає актуальні питання сьогодення, пропускає через призму особистого сприйняття акторів та, огортаючи у художню форму, ділиться з глядачем за допомогою таких напрямків мистецтва як театральний перформанс, вербатим, документальний театр (театр.doc), фізичний театр тощо. Веде свій літопис театр з 2017 року, складається з 12 акторів на чолі з режисеркою-постановницею Юлією Свєтловою, яка вже третій рік поспіль впевнено балансує між інтелектуальністю та чуттєвістю у театральному жанрі, створюючи самобутні та масштабні проекти («ОбійМи», «ОбійМи 2.0», «Дзвінка тиша»).

Театр KoloSvitla брав участь у постановці мюзиклу «Танець вампірів» на оперному open air фестивалі OPERAFEST TULCHYN-2019.

Фестивалі:

  1. лютий – Фестиваль розвитку свідомості «Живи» (м. Вінниця) – перформанс «Час» (реж. Юлія Свєтлова)
  2. жовтень – I Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «Air ГогольFest» (м. Вінниця) – перформанси «Клітка» та «Планета» (реж. Юлія Свєтлова)

Прем’єри 2019:

  1. 19 лютого – перформанс «Час» Юлії Свєтлової (реж. Юлія Свєтлова)
  2. 21 лютого – перформанс «Соціум» Юлії Свєтлової (реж. Юлія Свєтлова) – показ на презентації документального проекту «Таємна Вінниччина» про репресії на Поділлі
  3. 06 квітня – соціально-благодійний перформанс «Ми особливі» акторського складу театру (реж. Юлія Свєтлова) – перформанс у підтримку дітей з РАС
  4. 19 жовтня – перформанс «Клітка»
  5. 20 жовтня – перформанс «Планета»

Приватний театр «ХуліGUN»

Поле 2019 року для приватного театру «ХуліGUN» було і сценічним, і спортивним, і фестивальним.

Колекція вистав поповнилася трьома виставами. Квітнева інтерактивна комедія з сюрпризом «Птаха невдаха:  Жіноча версія» є адаптацією вистави «Птаха невдаха. Чоловіча версія» через проблеми з гендерним питанням стосовно приниження та знущанням над жінками. На фінал сезону вийшла прем’єра спеціально адаптованої вистави «Птаха невдаха: БІ версія» із компромісним вирішенням питання гендерної нерівності. Ще  один театральний здобуток театру – трагіфарс «За дверима» французького філософа Жана-Поля Сартра, український переклад якого зробила Світлана Стріла. Прем’єрою відкрили свій другий театральний сезон.

Збірна акторів театру ХуліGUN  та акторами театру Садовського — «В.А.З.», яку підтримував запальними черлідінговими танцями зразковий хореографічний колектив «Молодість» взяли участь  у футбольному «Кубку театральної ліги» –  благодійний турнір проводиться для підтримки Будинку ветеранів сцени ім. Н. Ужвій у червні в Києві.

Також у творчій скарбниці з’явився перший досвід фестивального життя – театр ХуліGUN взяв участь у Всеукраїнському фестивалі театрів-лабораторій «VIEfest», який проходив в вересні в Запоріжжі.

Фестивалі:

  1. вересень – Всеукраїнський фестиваль театрів–лабораторій «VIEfest» (м. Запоріжжя) – вистава «Птаха Невдаха: БІ версія» (реж. Тарас Мазур)

Прем’єри 2019:

  1. 03 квітня – ексцентрична комедія «Птаха невдаха:  Жіноча версія» (реж. Тарас Мазур)
  2. 30 червня – інтерактивна комедія з сюрпризом «Птаха невдаха: БІ версія» Ореста Теслі (реж. Тарас Мазур)
  3. 26 жовтня – трагіфарс «За дверима» Жана-Поля Сартра (реж. Тарас Мазур)

«Особливий театр»

Перший у Вінниці та області театр для дітей з аутизмом, синдромом Дауна та ДЦП було створено 3 вересня 2019 року. Назва колективу – «Особливий театр». Художній керівник та режисер – Марина Ревенко. Перший виступ прийшовся на 10 листопада 2019 року у молодіжному центрі «Квадрат».

Перші кроки новоствореного театру – спільні виступи із незалежним театром-студією «Птаха» у театралізованих тематичних програмах до Дня української писемності та мови, Нового року та дня інваліда.

Огляд складено з матеріалів, отриманих за участі Лани Грицишиної, Олексія Петренко, Юлії Светлової, Кристини Кицули, Марини Ревенко.

Друга частина Вінницького часопису тут.