2019 рік українського театру. Вінницький часопис. Частина 2

Друга частина колекції театральної Вінниці проєкту Театральні міста України готова до публікації (перша частина тут).

Вінницький академічний обласний театр ляльок

Вінницький академічний обласний театр ляльок заснований у 1937 році. Працює на стаціонарній сцені, обслуговує глядачів Вінницької області на виїздах. Протягом 2019 року було зіграно 210 стаціонарних вистав (13,1 тис. глядачів), в місті – 183 вистави (16,5 тис. глядачів), по області та Україні – 63 вистави (5,8 тис. глядачів). Загалом зіграли 456 вистав, які побачили 35,4 тис. глядачів. Головний режисер театру Олександр Свіньїн став лауреатом щорічної театральної премії Національної спілки театральних діячів України, отримавши Премію ім. Віктора Афанасьєва в галузі лялькового театру.

Рік 2019-й для театру став новосіллям. 15 вересня урочисто відкрито нове приміщення театру за адресою Хмельницьке шосе, 7.

Фестивалі:

  1. жовтень – ХІ Міжнародний фестиваль театрів ляльок «Подільська лялька» (м. Вінниця) – вистава «Річкова фея Агайя» – головна нагорода – диплом «За видатний внесок у розвиток мистецтва театру ляльок України»; «Краща епізодична роль» (Тетяна Свіньїна за роль Пацючихи Моллі), «Краща чоловіча роль» (Олександр Гончарук за роль  Вовка)
  2. листопад – I Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «Air ГогольFest» (м. Вінниця) – вистава «Пастушка і сажотрус» (реж. Людмила Земелько)

Прем’єри 2019:

  1. 17 травня – буфонада «Муха-цокотуха» Людмили Земелько за казкою Корнія Чуковського (реж. Людмила Земелько)
  2. ??? – «Річкова фея Агайя» Генріха Діка та Михайла Каменюка (реж. Олександр Свіньїн) – спільний проєкт з обласною організацією Національної спілки письменників України та письменниками Німеччини

Учбовий театр «Кар-ка-де»

Учбовий театр «Кар-ка-де» працює протягом 10 років при Вороновицькій школі мистецтв. Художні керівники – Руслан та Валентина Монзолевські. Основний матеріал постановок – інсценівки казок, серед яких «Снігова Королева», «Рукавичка», «Семеро козенят», «Пригоди коротунчиків», «Федорине горе», «Золотий ключик» та інші.

Фестивалі:

  1. квітень – Театральний фестиваль-конкурс дитячих та молодіжних колективів «Овації» (м. Тернопіль) – вистава «Новенька» (реж. Валентина Монзолевська) – 2 місце
  2. травень – Фестиваль аматорських театрів «День Театру» (м. Київ) – вистава «Новенька» (реж. Валентина Монзолевська) – 2 місце

Незалежний театр «Територія Театральної Творчості»

«Територія Театральної Творчості» – це вільний незалежний театр і театральна студія в місті Вінниця, заснована у грудні 2015 року  сценаристкою та режисеркою Анною Вараницею. За час існування було написано та поставлено 8 вистав, реалізуються творчі проекти для дітей та дорослих, студія бере участь у благодійних та мистецьких проектах.

Прем’єри 2019:

  1. 08 грудня – «Між хмарами: Траєкторія кохання» Анни Вараниці (реж. Анна Вараниця)

Аматорський англомовний театр «Movers and Shakers»

Аматорський англомовний театр «Movers and Shakers» заснований у 2016 році в межах діяльності громадської організації «Центр Розвитку Пангея Ультіма» у Вінниці. Учаснику театрального проекту – молоді люди віком від 18 до 35 років, які володіють англійською мовою на середньому та вищих рівнях, мають або не мають попередній досвід акторської майстерності. Англомовний театр використовує у своїй діяльності метод Форум Театру, який дозволяє глядачам програвати різні ролі, тим самим змінюючи хід історії у виставі. Участь у англійському театрі це можливість не лише практикувати та покращувати навички розмовної англійської, але й вчитись виражати себе через рух, пізнавати себе в імпровізації, це можливість проживати різні стани, експериментувати у взаємодії з простором, іншими людьми, вчитись взаємодіяти та спілкуватись один з одним та вміти знаходити компроміси. Також це прекрасна нагода поспілкуватись та познайомитись з європейськими волонтерами, які є частиною театру.

Найяскравішими театральними подіями 2019 року стали театральний молодіжний обмін «Imaginarium», який проходив травнем  у Грузії (в межах програми Erasmus plus), протягом 10 днів українська команда «Movers and Shakers» проводила майстер-класи з театрального та перформативного мистецтва для 40 учасників проекту з 8 країн Європи – Вірменії, Литви, Латвії, Фінляндії, Італії, Німеччини, Грузії та України. У мультикультурних групах учасники молодіжного обміну готували вистави на теми проблем сучасної молоді та суспільства загалом.

Театральні замальовки під час фестивалю аматорського відео та мистецтва «YouthInsight» у Вінниці (червень). У репертуарі вистав були авторські монологи, філософські притчі, історії із життя незвичайних людей та майстер-клас з театрального мистецтва від учасників аматорського театру.

Участь у тренінгу «Action-Reaction» у Закопане (Польща) у вересні. Учасники «Movers and Shakers» долучились до створення Форум вистав, які презентували у старших класах місцевих шкіл. По поверненню було проведено 2 воркшопа із Форум Театру для місцевої громади Вінниці та для людей, які працюють з молоддю. Крім того – англомовний табір «Creativity Camp» у липні та театральний воркшоп для молоді села Стіна Томашпільського району Вінницької області (липень 2019) .

Курси акторської майстерності  «Червоний Крокодил»

Курси акторської майстерності «Червоний Крокодил» засновані та працюють з 2017 року. За час існування вихованцями було створено шість перформативних вистав на соціальні теми.

Незалежний проєкт «Театральне оточення»

Незалежне творче формування «Театральне оточення» з’явилося у 2019 році за ініціативи актора та режисера Романа Семенова та складається з акторів Вінницького академічного музично-драматичного театру ім. Миколи Садовського. Крім акторсько-режисерського складу, до «Оточення» долучилися художник Віктор Олійник, композитор Марія Александрова, художник по світлу Ілля Крамченко. Перший рік свого творчого існування об’єднання не має сталої трупи, працює без власного приміщення. Основна мета – експерименти у режисурі та лабораторній роботі у виконавському мистецтві.

Дебютною роботою стала вистава «Малюнки Марка Кропивницького» за творами українського драматурга. Вистава стала програмним твором об’єднання, являє собою експеримент з адаптації класичних текстів соціально-побутової драматургії – мозаїка з уривків більш ніж 20-ти творів Кропивницького, складених у певну композицію. Фрагментарність, відсутність сюжету та головного героя – незвичні для сприйняття глядача, апелюють не стільки до розуміння, скільки до відчуття атмосфери поза текстом. Дві з половиною години сценічної дії тримають на собі чотири актори (Максим Какарькін, Анна Положенко, Андрій Побережний та Єлизавета Гриценко), на кожного з яких приходиться більше десяти ролей. Така структура вистави стимулює постійні творчі пошуки та вдосконалення виконавської техніки.. Вистава виконується на різних майданчиках міста Вінниці.

Фестивалі:

  1. жовтень – I Міжнародний фестиваль сучасного мистецтва «Air ГогольFest» (м. Вінниця) – вистава «Малюнки Марка Кропивницького» (реж. Роман Семенов)

Прем’єри 2019:

  1. 10 січня – «Малюнки Марка Кропивницького» за творами Марка Кропивницького (реж. Роман Семенов)

Огляд складено з матеріалів, отриманих за участі Маргарити Шаповал, Людмили Земелько, Марії Геращенко, Валентини Монзолевської, Ані Вараниці та Романа Семенова.