«Криворізький Диснейленд» – на заздрість всім Гічкокам

Крута новина прийшла з міста Кривий Ріг!
У місцевого театру буде нове приміщення!

Ото рівень – в Києві – Театр на Подолі, в Кривому Розі – Міський театр ляльок – перші театральні новобудови XXI століття!

На цьому подібності завершуються – починаються відмінності.

Безперечно, я дуже щасливий, що занедбана коробка колишнього палацу культури, де пройшло моє дитинство, знову буде наповнена життям (там крутий простір глядацької зали, чудова відкрита частина комплексу, що розташований просто неба). Але…

…дві складові очевидного жаху.

ТЕАТР ЯК ЛЮДИ

Вважаю, що провидіння боронило мою дитячу психіку від зустрічі з «мистецтвом» Криворізького театру ляльок
Бачив їх вистави вже у свідомому віці.
Але комусь не так таланить…

Власне, завдячуючи Криворізькому театру ляльок, у моєму обіході з’явився вираз #травмамистецтвом.

Подробици та передпосилки викладені тут – Криворізький театр ляльок та «Вовченятко з казкової торби» (реж. Віталій Гольцов).

Загалом, я не прихильник переходу на особистості, але місцевий телеканал «Рудана» зробив прекрасне – одночасно і виконав замовлення міськвиконкому, і назвав речі своїми іменами – зовнішній вигляд директорки театру повністю відповідає запропонованому позиціонуванню – «Криворізький Диснейленд».

Безумовно, діти із самого народження мають бачити перед собою ПРЕКРАСНЕ.
Але щоб настільки…

ТЕАТР ЯК АРХІТЕКТУРА

Інформацію про архітектурне бюро, що працювало над проектом, у відкритому доступі знайти не вдалося.

Але, щось мені підказує, що це точно не архітектурне бюро Zaha Hadid, що поряд з Кривим Рогом займатиметься проектуванням станції метро в обласному центрі, в Дніпрі.

І навіть не архітектурне бюро Drozdov & Partners, чия робота прикрасла Андріївський узвіз Києва.

Фотографії, які опубліковані на ресурсі міськвиконкому, швидше лякають, ніж приваблюють. І тут питання елементарного смаку (а точніше, його відсутності). Хіба ж настільки завинили дітлахи Кривого Рогу, щоб їх травмувати ТАКИМИ виставами у ТАКОМУ замку?

Казкові вежі – це прекрасно, коли ладно спроектовані. За подібним варіантом пішов, наприклад, Республіканський театр ляльок (Йошкар-Ола). Елементи аналогічні, а наскільки різний результат!

Споруда ПК шахти «Батьківщина» не високого, а більш широкого типу, від чого варто було б і відштовхуватися в проектуванні. Це вже не говорячи про увесь той надмірний мотлох з декоративними парканчиками на сходах та скульптурних химер на даху (знову ж таки, я не проти скульптури, яка є виправданою та доречною, але тут точно не той випадок).

Це вже не говорячи про сучасну архітектуру, нові форми та інше.
Іспанське місто Більбао із повного занепаду зробило якісний стрибок в майбутнє завдяки саме сучасності – Музей Соломона Гуггенгайма та його впізнаваній на весь світ будівля.

До слова, одна із залів музею сучасного мистецтва Гуггенгайма виконана у тісній співпраці зі світовим металургійним гігантом, компанією ArcelorMittal. А її представництво – АрселорМіттал Кривий Ріг – розташовано геть поряд в місті.

Повераючись до театральної царини – світові тренди виглядають приблизно так.

А тренди Кривого Рогу, на жаль, лишаються в далекому і дуже не казковому минулому, позбавленому елементарному естетичного смаку…

PS. Важлива деталь.
Мешканці Кривого Рогу, які з молоком матері увібрали в себе назву рідного міста та похідні назви місцевих жителів і не підозрюють, який це лексичний дисонанс.

Десь на касеті в мене зберігся концерт Михайла Задорнова, який публіці Нью-Йорка розказує, що, ніби-то колись був запрошений до Кривого Рогу на конкурс краси. Після назви конкурсу – «Мисс Криворожье» – глядачів розривало на шматочки від реготу.

«Криворізький Диснейленд» – відверто не сама пестлива назва з естетичної точки зору, і в такому вигляді та наповненні має всі шанси на потрапляння в розділ чергових мемів.