Підсумки коломийського етапу фестивалю «Амплуа»

Міста проведення Міжнародного фестивалю драматургії та витончених мистецтв «Амплуа» чередуються. Жовтневі відвидени припали на Коломию (наступні в програмі візити до Києва, Харкова та Запоріжжя). А розпочалося все 2013-го у Запоріжжі з унікального фестивального формату, коли п’єси з long list мають можливість бути відібраними професійними режисерами та втіленими в рамках Фестивалю у будь-якому театрі України протягом року. Так було і у Києві, Рівному, Івано-Франківську, Баришівці, Березані, Одесі. Цогоріч Коломия приймала фестиваль удруге (офіційний представник Фестивалю і головний організатор – театр «Соломія», керівник – Мар’яна Кодіна-Іванович). Мистецьке свято пройшло 11-12 жовтня у міському Палаці культури «Народний дім».

Театр «Соломія» проявився найактивнішим учасником – його актори заграли в рамках фестивалю власну прем’єру – соціальна драма «Ляльки» (реж. Любов Липовська), підготували ескізну виставу п’єсу лауреата Фестивалю Ольги Анненко «Поцілунок Монро».

З Німеччини на фестиваль завітала дитяча письменниця, авторка Капітошки та Петрика П’яточкина ― Наталія Гузєєва. Сценічним втіленням малого пустуна за мотивами п’єси «Петрик П’яточкин і таємниця Баронії» відкрили фестиваль «Амплуа» у Коломиї (постановка комунікативно-театральної майстерні «FoTeJur»). Тематичним доповненням до вистави став стенд віртуальної реальності, за допомогою якого глядачі фестивалю отримали змогу персональної мандрівки до країни Баронія з отриманням відеозапису своєю казковою мандрівкою (проект від «КАРІ-studio», м. Київ). А гостей зустрічала ростова лялька героїні цієї казки у виконанні актриси театру «Соломія» Марії Попович.

Фестиваль вийшов насиченим на майстер-класи від досвідчених і заслужених майстрів: акторські і режисерські тренінги, ворк-шоп зі сценічного мовлення від заслуженого працівника культури України Надії Кукурузи та сценічного руху від заслуженого діяча мистецтв України Мирослави Воротняк. Акторські і режисерські тренінги, ворк-шоп зі сценічного мовлення від та сценічного руху провів режисер, актор і драматург, член Національної спілки театральних діячів України та Національної спілки кінематографістів України Ігор Шуб.

На завершенння Варшавська фундація «Баніна» показала українському глядачеві моновиставу актриси театру «Соломія» Соломії Мардарович «Чужа», а  учасники, лауреати і партнери Фестивалю отримали пам’ятні дипломи.

Фестивальна програма

Вистава «Петрик П’яточкин і таємниця Баронії» (реж. Микола Бабин) Майстерні комунікативно-театрального мистецтва «FoTeJur»

Вистава «Землетрус» (реж. Любов Липовська) Калушського театр «ЛюбАрт»

Вистава «Ляльки» (реж. Любов Липовська) Коломийського театру «Соломія»

Вистава «Пригоди Сірничка» (реж. Ольга Курчій, Яна Василовська) Коломийського народного аматорського драматичного театру ім. В. Симчича

Вистава «Поцілунок Монро» (реж. Ольга Анненко) Коломийського театру «Соломія»

Вистава «Гоп-ля! або Таємниця музичної скриньки» (реж. Оксана Стринадюк) Коломийського театру «Соломія»

Вистава «Чужа» (реж. Бартламей Мернік) Варшавської фундації «Баніна» (Польща)