Закордонні фестивалі на раз-два-три

Про фестивальне життя всередині країни йдеть в окремому розділі порталу.
А зазирнути до закордонних поїздок дозволяють прямі трансляції безпосередньо самих учасників.

Ну а коли до справи стає молода енергія студентства театрального вишу – то й сама трансляція набуває яскравої форми.
Тож…

ДЕНЬ ПЕРШИЙ (16 листопада)

РАЗ – і ми, студенти кафедри мистецтва театру ляльок Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім Карпенко-Карого (майстерня Леоніда Попова) – у румунській Трансільванії, напередодні офіційного відкриття Studio Festival у затишному містечку Тиргу-Муріш.

ДВА – і вивчаємо фільми італійського кінорежисера Julio Boato про творчість Ромео Кастелуччі та Яна Фабра. Більш того, ще й під керуванням маестро Джуліо на практиці засвоюємо творчі методи Фабра і Кастелуччі.

ТРИ – і на солодке – крутезна вистава болгарського Puppetslab «I, Sisyphus» («Я, Сізіф»)! Тільки заради цього треба було летіти світ за очі.

Наступні РАЗ-ДВА-ТРИ вже завтра!

ДЕНЬ ДРУГИЙ (17 листопада)

РАЗ – і протягом дня з’ясовуємо та перепитуємо, і врешті з’ясовуємо, що до нас представників української театральної школа на румунському Studio Festival не було. Цього року – Україна тут вперше, і тому неймовірно круто та відповідально бути першопрохідцями. Загалом на фесті представлено 14 висших театральних шкіл з Румунії, Болгарії, Італії, Німеччини, Угорщини, Росії, Великої Британії, Молдови.

ДВА – і вилучаємо хвилинку на огляд міста із збереженою чудовою фортецею, затягнутою диким виноградом. Архітектурно – якби ти одночасно на нашому Закарпатті, і десь в Австро-Угорщині.

ТРИ – фестиваль стартував! Відкрили його господарі своєю досить незвичайною виставою Coming to stage. Це була дипломна робота драматичного акторського курсу – трагікомічна історія про театр, про постановку вистави і взагалі, про акторську професію. Найнезвичнішим видався фінал. І актори і глядачі розташовані на сцені, а поклон – спинами до глядача на порожню залу.

Наступні РАЗ-ДВА-ТРИ вже завтра!

ДЕНЬ ТРЕТІЙ (18 листопада)

РАЗ – понеділок не важкий, а цікаво-насичений цілим розсипом неймовірних ворк-шопів. Із Elen Purea бачили та відчували свого партнера на майданчику, із Andreea Belu пов’язували сценічну мову із тілом, із Joost Vrouenraets – імпровізували та відчували своє тіло у творчому процесі, а із Lucian Matei – опановували графічно-інформативні технології.

ДВА – розпочалася конкурсна фестивальна програма. Хорватська школи з міста Загреб показала виставу за Чеховим «Ведмідь» та «Пропозиція» яскраво, експресивно  на межі поєднання театру Станіславського із театром удавання.

ТРИ – подолання мовного бар’єру. А з цим довелося боротися під час перегляду вистави студентів з міста Клуж – «Привіди» Ібсена побудовані саме на авторських діалогах, які без знання мови виглядають максимально бєздієво.

Наступні РАЗ-ДВА-ТРИ вже завтра!

ДЕНЬ ЧЕТВЕРТИЙ (19 листопада)

День промайнув під знаком всі ми сьогодні молодці!
Отже…

РАЗ – і наші викладачі – Михайло Урицький та Катерина Лук’яненко – провели англомовний воркшоп із майстерності актора театру ляльок. Ми, студенти, їм, звісно, допомагали.

Більш того, Саша Сізоненко вчив керувати тростинною лялькою саму деканесу театрального факультету Університету мистецтв.

Іноземні студенти були дійсно здивовані та ретельно замальовували конструкції наших ляльок.

Тож, маємо крутих викладачів!

ДВА – і самі ми не промах – вбираємо максимально з наявних майстернях – дуже круто мати можливість пройти воркшоп з гриму, потренувати навички володіння власним тілом на майстерні зі сценічного руху, чи розібратися в природі комедії дель’ Арте зі справжнім італійським викладачем та навчитися сміятись як Брігелла та рухатися, як Труффальдіно.

ТРИ – про фестивальні вистави. Розкішна вистава господарів фестивалю – «Leonora» – після дуже насиченого дня і насміялися, і трішки посумувати. Ще одна хороша, але дуже богатослівна вистава Дунайського університету з міста Галаца… Знов переконалися в тому, що кров вистави – це дія!

Наступні РАЗ-ДВА-ТРИ вже завтра!

ДЕНЬ П’ЯТИЙ-ШОСТИЙ (20-21 листопада)

В сьогоднішніх нотатках – одразу два минулих дня, насичених, театральних і навіть мандрівних.
Тож…

РАЗ – кожного ранку ми починаємо з театральної освіти. За ці два дні вчилися рухатися Арлекіном, отримували його стусани та тренувалися тримати тацю з наїдками (що досить не так просто, як може видатися на перший погляд). З лялькою Бі-Ба-Бо – жодних складностей – тому що в нашому універі рукавичну ляльку викладають крутіше. А ще поглиблення в роботі із гримом (глибокі та страшні рани вийшли), психологічний театр від  британського режисера з міста Кардіф… Хочеться побувати на всіх, але ж вони всі відбуваються одночасно. І що робити?

ДВА – частина мандрівників з нашої команди потрапили у середньовічну казку. Про румунське місто Сігішоара мало хто навіть чув. А дарма. Адже саме тут народився найвідоміший Влад Цепеш (той що граф Дракула), і де загинув у бою з росіянами угорський поет №1 Шандор Петефі.

ТРИ – і вистави, вистави, вистави. Тіньові замальовки з Молдови, блискучій італійський «Піноккіо» (цей дерев’янець за час вистави встиг, напевно, сказати всі слова, що існують у італійців, а деякі ще й багаторазово. Такої швидкості скоромовлення ми ще не чули, а такого південного темпераменту й не бачили).

В румунській виставі «Fools» професор потрапляє до міста, більшість мешканців якого (приблизно на 73%) страждають на невиліковну дурість. Актуальність п’єси просто неймовірна!

Вистава з Велсу (м. Кардіф) – про «наркотичну» залежність сучасних людей від інтернет- реальності і втрату реальності справжньої. Дуже неоднозначна вистава-перформанс, але емоції від неї дуже сильні.

Отакі наші фестивальні залежності.
Наступні РАЗ-ДВА-ТРИ вже завтра!

ДЕНЬ ВОСЬМИЙ (23 листопада)

МИ – ВИСТУПИЛИ!

І на цій піднесеній хвилі вирішили – щоденник можна не лище писати літерами, а ще й знімати у відеоформаті.

Сьогодні – саме так.

Фестивальний щоденник вели студенти кафедри мистецтва театру ляльок Київського національного університету театру, кіно і телебачення ім Карпенко-Карого Олександр Сізонов, Уляна Олійник, Євгенія Бур’ян, Кирило Приходько, Дмитро Редька, Тетяна Чухен, Олександр Остроушко, Анастасія Новочадова, Аліна Голованенко, Наталі Чередник та викладачі Михайло Урицький та Катерина Лук’яненко.