2019 рік українського театру. Рівненський часопис. Частина 2

Перший дотик до театрального Рівного відбулося на самому початку проєкту Театральні міста України. Й про 2019-й рік державних театрів міста можна дізнатися з Епізоду 2.

Проте, дослідницькі пошуки підкинули вагомий аргумент на користь повернення до Рівного – плюс 8 театральних колективів (!!!). Якщо про платформу експериментів, Лабораторію сучасної драматургії та режисури, сказати вдається занадто швидко – перша та поки єдина вистава «Академія сміху» – продукт до періоду дослідження проєкту, то на інших театральних іменах є змога зупинитися детальніше.

Навчальний театр кафедри театральної режисури Рівненського державного гуманітарного університету

Навчальний театр кафедри театральної режисури з’явився як логічне продовження роботи самої кафедри, створеної у 1971 році на Рівненському культурно-освітньому факультеті Київського державного інституту культури ім. Олександра Корнійчука. На сьогоднішній день навчальний театр працює у складі Рівненського державного гуманітарного університету. Функціонує як певна кількість автономних і до певної міри незалежних творчих об’єднань – постановочних груп, кожна з яких створюється на базі якогось режисерського чи акторського курсу. Природно, що в кожного курсу – творчого колективу є художній керівник, який виступає постановником чи керівником постановки вистави. Кожна така група, яка створюється для втілення певної вистави, переважно це самостійні режисерські роботи, або курсові чи дипломні вистави акторських курсів, має свою назву, як творче об’єднання, або виступає під загальною назвою – навчальний театр.

Така організація діяльності навчального театру дає можливість щороку випускати для глядача близько десятка прем’єр, спонукає студентів до найбільш сміливих творчих експериментів, втілення найрізноманітнішої за жанрами драматургії та створення вистав за літературними творами, втілення акторських заявок на ролі та інших самостійних творчих робіт.

Більша частина вистав втілюється на сценічних майданчиках спеціалізованих аудиторій, які вміщають від 30 до 70 глядачів, а також  на сценічних майданчиках народного театру «Сонях», малої сцени Рівненського академічного українського музично-драматичного театру, та основної сцени Рівненського обласного академічного театру ляльок. Вистави навчального театру кафедри театральної режисури беруть участь у театральних фестивалях аматорських та дитячих і юнацьких  театральних колективів в Україні та за її межами, зокрема в фестивалі «Схід-Захід», що проводиться в польському Кракові.

Фестивалі 2019:

  1. травень – Фестиваль аматорського театру «День Театру» (м. Київ) – вистава «Крик, або вистава для двох» (реж. Тетяна Давиденко) – диплом за вдале режисерське вирішення і диплом за краще музичне вирішення вистави
  2. жовтень – ХІ Міжнародний дитячо-юнацький театральний фестиваль «ЛіхтАрт» (м. Рівне) – вистава «Клуб молодих вдів» (реж. Роман Коновалов)

Прем’єри 2019:

  1. 28 січня – дипломної роботи акторів-магістрів «Червоний куточок» (Гуртожиток) за п’єсою Марка Розовського (реж. Дарія Сарно)
  2. 07 червня – «Не кожен злодій – грабіжник» Даріо Фо (реж. Марина Купрунець)
  3. 10 червня – дипломна вистава акторів «Друга смерть Жани Дарк» за п’єсою Стефана Цанева (реж. Андрій Куделя)
  4. 11 червня – «Любов Дона Перлімпліна та краси Беліси» за п’єсою Федеріко Гарсія Лорки (реж. Олега Пшина)
  5. 27 листопада – «Анданте» за п’єсою Людмили Петрушевської (реж. Анна Чернецька)
  6. 28 листопада – «Наташкіна мечта» за п’єсою Ярослави Пулінович (реж. Галина Шарко)

Рівненський народний аматорський театр ім. Атталії Гаврюшенко

Рік 2019 – це 51 рік творчої діяльності Рівненського народного молодіжного театру, який увійшов в історію під іменем Атталії  Гаврюшенко (45 років була незмінним режисером цього театру). Кожен актор – аматор, але бажання грати-творити-радіти на сцені створило грандіозний колектив. Режисер – Олена Гордійчук, художній керівник – Едуард  Древицький, звукорежисер – Сергій Романішин. Репертуар – максимально різножанровий. Серед активних вистав – «Люди – не собака, собаки теж люди» за Костянтином Сергієнком, «Дора» за «Сексуальними неврозами наших батьків» Лукаса Берфуса, «Кольори» Павла Ар’є, «Не судилося» Михайла Старицького. В житті театру є місце благодійності (показом вистави зібрали кошти на лікування Валюші Михайлової) та гастролями (прем’єрну «Різдвяну історію, або Як знайти тата» зіграли у Великому Житині Рівненської області).

Фестивалі 2019:

  1. червень – XXIV Всеукраїнський театральний фестиваль «Від Гіпаніса до Борисфена» (м. Очаків) – клінічна комедія «Різдвяна історія, або Як знайти тата» (реж. _____) – 1 місце; «Краща гостросюжетна роль» (Михайло Нестерчук)
  2. жовтень – Театральна імпреза «Відкрита брама» (м. Рівне) – вистава «Кольори» (реж. ______)

Прем’єри 2019:

  1. 26 березня – комедія «Різдвяна історія, або Як знайти тата» за п’єсою «Суто сімейна справа» Рея Куні (реж. Олена Гордійчук)

Народний молодіжний театр «Від ліхтаря»

Народний молодіжний театр «Від ліхтаря», створений у 1978 році, працює на базі Рівненського міського палацу дітей та молоді, та практикує поєднання навчально-виховного процесу та практично-фестивальну діяльність. За переказами, назву театр отримав від одного із засновників, Ігоря Марчука, коли на вході до театру глядачів зустрічав засвічений ліхтар, стилізований під початок ХХ ст.

Театр є одним із засновників Міжнародного юнацько-молодіжного театрального фестивалю аматорських колективів «ЛіхтArt» (у 2018р. відбувся XI-й). Вихованці та педагоги працюють у професійних театральних колективах, створюють власні мистецькі проекти (музичний гурт «Ot Vinta», театр-студія «Маленький принц», театральна лабораторія «ВідСутність» тощо).

Фестивалі 2019:

  1. березень – IV Відкритий фестиваль аматорських театральних колективів ім. В.К. Гужви «В кулісах душі» (смт. Пісочин Харківської області) – вистава «Тамплієри» за мотивами однойменної збірки віршів Сергія Жадана (реж. Артем Вишневський) – «Гран-прі фестивалю»; «Кращий режисер» (Артем Вишневський); «Овація фестивалю» (від аматорського журі); «Краща акторська робота» (Назарій Кисільов за роль Священика); «Краща акторська робота» (Гліб Клименко за роль Мародера)
  2. листопад – Театральна імпреза «Відкрита брама» (м. Рівне) – вистава «451 за Фаренгейтом» (реж. Артем Вишневський)

Прем’єри 2019:

  1. 11 травня – «451 за Фаренгейтом» за мотивами однойменного роману Рея Бредбері (реж. Артем Вишневський)

Народний театр-студія «Арлекіно»

Народному театру-студії «Арлекіно», що працює у Палаці культури та спорту «Хімік» у Рівному, виповнилося 35 років. Останні 30 років театр працює під керівництвом Діни Лукашук. Протягом історії театру зросло декілька поколінь акторів. 2019-й рік розпочали новорічними виставами, у червні відвідали словацьку Кремницю, з гастролями відвідали Новоград–Волинській.

Фестивалі 2019:

  1. травень – Всеукраїнський фестиваль «Супер – діти» (м. Біла Церква) – вистава «Про Сергійка та Бобу» (реж. Діна Лукашук)
  2. жовтень – Театральна імпреза «Відкрита брама» – вистава «Сам собі гість» (реж. Діна Лукашук)

Прем’єри 2019:

  1. 01 січня – «Казки клоунів» попурі за мотивами відомих казок (реж. Діна Лукашук)
  2. 20 лютого – «Сам собі гість» братів Кайлімбо (власна п’єса учасників колективу) (реж. Діна Лукашук)
  3. 10 березня – «Про Сергійка та Бобу» за твором Павла Глазового (реж. Діна Лукашук) – молодша група
  4. 23 грудня – «Планета казок» власна ненаукова фантастика (реж. Діна Лукашук)

Незалежний театр «Сонях»

Для незалежного театру «Сонях» сезон 2019/2020 – 20-й – суттєвий вік для незалежного театру, який виник як театральна навчальна студія. Позаду – більше 30 вистав як сучасних так і класичних драматургів.

Головною подією 2019 року стала постановка вистави «Make a Wish», яка актуалізувала проблему психологічного тиску та жорстоке поводження з дітьми в сім’ї. Під час роботи виникла ідея про додаткове створення фотовиставку з даної тематики. Фотовиставка у центрі міста протягом тижня перед прем’єрою – роботи фотографа Anna Maria Dali.

Прем’єри 2019:

  1. 28 вересня – «Make a Wish» Костянтина Корфа (реж. Олександр Журавель)

Театральна лабораторія «ВідСутність»

Театральна лабораторія «ВідСутність» – Народний художній колектив Рівненського міського Палацу дітей та молоді заснована у 2010 році людьми із інвалідністю та їх батьками. Учасниками колективу є творча молодь спрямована на експеримент та пошук в театральному мистецтві. Художній керівник, режисер – Юрій Паскар, педагог, режисер – Анастасія Яковишина.

Колектив протягом 2019 року зіграв більше 15 вистав, у травні організували вогняний перформанс, виступали авторами та співорганізаторами театральної імпрези «Відкрита Брама», яка тривала у Рівному впродовж жовтня–листопада.

Фестивалі 2019:

  1. березень – Театральний фестиваль «FAD» (м. Нітра, Словаччина) – перформативна вистава «ВідСутність» (реж. Юрій Паскар)
  2. травень – Фестиваль театральної декламації «Prednášam teda som…» (м. Кремніца, Словаччина) – уривок з п’єси «Ілюзії» (реж. Юрій Паскар)
  3. вересень – Всеукраїнський фестиваль театрів–лабораторій «VIEfest» (м. Запоріжжя) – вистава «Коханець» (реж. Юрій Паскар)

Прем’єри 2019:

  1. 06 квітня – музично літературна композиція «Поезія – Проза» за творами сучасних українських авторів (реж. Анастасія Яковишина)
  2. 17 травня«Коханець» Гарольда Пінтера (реж. Юрій Паскар)

Театр особливих акторів «Намисто»

Театр особливих акторів «Намисто» створений у 2015 році, з 2017 року діє в Рівненському міському Палаці дітей та молоді (РМПДМ). Керівник – Олена Гончарук, художній керівник та режисер – Юрій Паскар, педагог – Микола Циганюк. Учасниками колективу є молодь з інвалідністю та їх батьки.

У 2019 році колектив зіграв 6 вистав прем’єрного «Маленького принца». Прем’єра відбулась під час Благодійного марафону «З вірою майбутнє» РМПДМ. Колектив став співорганізатором і учасником Інклюзивного театрального майданчику 5-7 червня РМПДМ.

Фестивалі 2019:

  1. серпень – Міжнародна скаутська зустріч «Джемборі» (с. Хотинь)
  2. жовтень – Міжнародна соціально-мистецька акція «Приречені на щастя» (м. Київ) – вистава «Маленький принц» (реж. Юрій Паскар)
  3. листопад – Театральна імпреза «Відкрита брама» (м. Рівне) – вистава «Маленький принц» (реж. Юрій Паскар)

Прем’єри 2019:

  1. 11 травня – «Маленький принц» за мотивами твору Антуана де Сент-Екзюпері (реж. Юрій Паскар)

Огляд складено з матеріалів, люб’язно наданих театрами у особі Володимира Богатирьова, Юрія Паскара, Олексія Титаренко, Ольги Вертелецької, Артема Вишневського, Надії Лук’янчук.