2019 рік українського театру. Рівненський часопис

Під проект підсумовування 2019 року долучається театральне Рівне.

Рівне…
Судячи з етимології, може скластися хибне враження, що у місті все розмірено та спокійно.
Проте, на зважаючи на певну провінційність, театральне життя є насиченим та бурхливим.
Доводить це концентрований погляд на минулий, 2019-й рік.

Рівненський обласний академічний музично-драматичний театр

Рівненська драма – серце міста хіба вже тому, що географічно розташована у самому центрі – на Театральній площі. Та й увага місцевих жителів сконцентрована на театральних подіях та прем’єрах.

Театр рік провів у підготовках, а наприкінці року – у святкування 80-річного ювілею. Спершу – 12 творчих вечорів, під час якого відбувалося детальне знайомство зі складом всієї трупи театру. А у рамках проекту «Міжнародні театральні зустрічі» приймали на гостини до Рівного 8 театрів із Бреста, Луцька, Забже, Тернополя, Львова, Житомира, Києва, Івано-Франківська, чим неабияк потішили рідного глядача.

Ще одна осіння подія – впродовж жовтня–листопада – театральна імпреза «Відкрита брама» – подія, яка вже втретє надає доступ до професійної сцені молодим акторам Палацу дітей і молоді, міських будинків культури, театру «Сонях» та Лабораторії сучасної драматургії та режисури РДГУ (до слова, в Рівному кафедра театральної режисури створена та працює з 1971 року).

Крім того, у театрі за рік зіграли 343 вистави (300 на стаціонарних та 43 гастрольні), прийняли 87,4 тисячі глядачів, у рамках модної події «Fashion Time» продемонстрували понад 30 сценічних костюмів, організували виставку більш ніж 20 театральних костюмів та експозицію архівних матеріалів з понад сотнею експонатів, здобули 4 заслужених (1 заслуженого діяча мистецтв в особі режисера театру Олександра Олексюка та 3 заслужених артистів України – Ніна Ніколаєва, Алла Луценко та Сергій Бондарук) та взяли участь у ХІХ Фестивалі сучасної драматургії «Представлена реальність» у польському місті Забже.

Прем’єри 2019:

  1. 17 січня«Клітка» за п’єсою «Діалоги з клітки» Олександра Костинського (реж. Олена Мельничук) – мала сцена
  2. 27 березня – «Мартин Боруля» Івана Карпенка-Карого (реж. Олександр Олексюк)
  3. 03 квітня – «Старий Ford Escort темно-синій» Дірка Лауке (реж. Юрій Паскар) – мала сцена
  4. 14 травня«Коза-вередуха» за народною казкою (реж. Олександр Олексюк)
  5. 05 червня – «Брехня» Володимира Винниченка (реж. Анна Козирицька)
  6. 24 листопада«Чайка» Антона Чехова (реж. Олександр Олексюк)
  7. 23 грудня«Білосніжка і семеро гномів» за мотивами казки братів Грімм (реж. Станіслав Лозовський)

Рівненський академічний обласний театр ляльок

Театр ляльок гучно заявив про себе на національному рівні, потрапивши до шорт-листа фестивалю-премії GRA з виставою «Пливе човен, казок повен» Олени Ткачук. Вистава-визитівка театру, яку мали можливість переглянути глядачі всеукраїнських та міжнародних фестивалів. Тож, рівненський «Човен» з легкістю заплив спершу до лонг-, а потім й шорт-листа преміїї, де й поступився фестивальною першістю.

Протягом року «Човен» ходив із аншлагами Львовом у червні на фестивалі «І люди, і ляльки», у Вінниці жовтнем на «Подільській ляльці» (де зібрали найбільшу кількість дипломів), й у листопаді на вищазгаданому фіналі премії GRA.

У загальному вигляді фестивальне життя видалося насиченим:

  1. Премія-огляд «Прем’єри сезону» – вистава «Пливе човен,казок повен» (реж. Олена Ткачук) – номінація на кращого художника (худ. Інесса Кульчицька) та лауреатство у номінації «Краща вистава для сімейного перегляду»«Кращий акторський ансамбль» та «Кращий режисерський дебют»
  2. Міжнародний фестиваль театрів ляльок «І люди,і ляльки» (м. Львів) – вистава «Пливе човен, казок повен» (реж. Олена Ткачук)
  3. Фестиваль театрів ляльок України «Мереживо казкове» (м. Черкаси) – вистава «Звідки беруться діти» (реж. В. Долгополов) – краща сценографія – худ. Галина Насонова
  4. Міжнародний фестиваль театрів ляльок «Подільська лялька» (м. Вінниця) – вистава «Пливе човен, казок повен» (реж. Олена Ткачук)
  5. Відкритий фестиваль для дітей «Кришталеві вітрила» (м. Херсон) – вистава «Попелюшка» (реж. Дмитро Нуяндзін) – краща вистава фестивалю
  6. А у березні театр провів свій ІХ Відкритий фестиваль дитячих лялькових колективів «Березневі сходинки», учасниками якого стали сім колективів зі всієї України.

Прем’єри 2019:

  1. 03 березня«Казка з чарівної скрині» за мотивами казки «Колобок» (реж. Костянтин Гросман)
  2. 16 червня«Не їжачок» Анни Богачової (реж. Андрій Окладов)
  3. 21 грудня«Новий Рік –це Я!» новорічне видовище (реж. Олександр Шило)

Огляд складено з матеріалів, люб’язно наданих театрами у особі Олени Ткачук та Ірени Боровець.

2 thoughts on “2019 рік українського театру. Рівненський часопис

  • 06.09.2020 о 10:46
    Permalink

    Дякую за згадку про кафедру театральної режисури, наступного року нам виповнюється 50 років. В Фейсбук є група Кафедра театральної режисури РДГУ, доступна для всіх. На кафедрі є навчальний театр, який дає можливість представляти режисерські та акторські роботи наших студентів та магістрів глядачеві, бере участь у фестивалях. Інформацію напишу окремо. З повагою, В.Богатирьов

    • 06.09.2020 о 11:56
      Permalink

      50-річчя – гарна нагода для окремого матеріалу на сторінках «Театральної риболовлі»!
      Пропоную його втілити у життя!

Коментарі закриті.