2019 рік українського театру. Столичний часопис (сцена Будинку актора)

Київський театральний майданчик, на якому показують свої роботи більш ніж 10 театральних колективів.

41-й епізод проєкту «Театральні міста України» – про київський Будинок актору та його театри.

Будинок актора

Будинок актора Національної спілки театральних діячів України, який розташований по вулиці Ярославів Вал, 7, було створено 1948 року в системі Українського театрального товариства (сьогодні — Національна спілка театральних діячів України) з метою сприяння розвитку та пропаганди національного театрального мистецтва, організації та проведення фестивалів, конкурсів, виставок, семінарів, допомоги професійному зростанню творчої молоді, створенню умов для мистецького пошуку й експерименту, організації дозвілля киян. З 1981 року Будинок актора знаходиться у приміщенні колишньої караїмської кенаси архітектури Владислава Городецького.

На сьогоднішній день Будинок актора є уособленням мікромоделі функціонування театральної культури, яка діє за принципами самоорганізації та самофінансування, постійно розвиваючи та вдосконалюючи форми своєї діяльності.
Будинок актора є центром творчого спілкування та співпраці акторів, режисерів, художників, музикантів не тільки всієї України, але й зарубіжних країн. На базі Будинку створюються умови для підтримки, розвитку й діяльності незалежних театральних та музичних колективів.

Протягом 2019 року на сцені Будинку актора відбулося 112 театральних постановок та антрепризних проектів. Також афіша Будинку актора включала в себе й інші мистецькі заходи — академічні, вокальні, інструментальні, джазові концерти, музичні й літературні вечори, художні виставки, різноманітні фестивалі.

Співпраця 2019 (детальніше про деякі театри – нижче):

  • Класичний Художній Альтернативний Театр (художній керівник – Катаріна Сінчілло);
  • Монотеатр «МІФ» (керівник – Михайло Фіца);
  • Театр «ШкаFF»;
  • Театр «Loft лінія»;
  • Театр «Перетворення» (керівник – Володимир Завальнюк);
  • Театр «Тисячоліття» (керівник М. Ізмайлова);
  • «Сірий театр чуттєвого психоаналізу» (керівник Вінсент Меттель);
  • Хмельницький монотеатр «Кут» (керівник – Володимир Смотритель) – детально у Хмельницькому часописі;
  • Театральне об’єднання «Бродячий кіт» (м. Тернопіль);
  • Театральний колектив «Акт»;
  • Театральний колектив «У стодолі»;
  • Театральні антрепризні проекти митців із Києва, Львова, Дніпра.

На сцені Будинку йде музичні моновистави «Milord» та «Я — Квітка» у виконанні артистки Національного драмтеатру ім. Івана Франка Вікторії Васалатій.

Фестивалі 2019:

  1. вересень – XXII Міжнародний театральний фестиваль «Мандруючі зірки», присвячений творчості Шолом-Алейхема та його сучасників – фестиваль відкрився 16 вересня 2019 року виставою «Єврейський дворик» за мотивами п’єси О. Каневського в постановці Еврейського театру «Аідише Мазл» ім. В Бурлаки (м. Полтава).

Класичний Художній Альтернативний Театр (КХАТ)

Класичний Художній Альтернативний Театр (КХАТ) було засновано 13 березня 2011 року у столичному Будинку Актора. За 11 сезонів існування поставлено 11 вистав, всі вони існують й донині у діючому репертуарі театру. КХАТ – це творча майстерня для професійних акторів.

У 2019 році театр відкрив свій 10-й ювілейний сезон фотовиставкою «КХАТ. Народження Легенди» та прем’єрою вистави «До і потім» за участі Людмили Марцевич. Сезон пройшов під гаслом «10 сезонів – 10 шедеврів» – були показані вистави «Чайка» за Чеховим, «Гамлет» Шекспіра, «Йоганна» Лесі Українки, «Зірка Б…» Михаїла Себастіана, «Собака на сіні» Лопе де Вега, «Ніч з графом Каліостро» за мотивами Олексія Толстого, «Єврейський годинник» Сергія Кисельова та Андрія Рушковського, «Морг № 5» Неди Нежданої, «Придурки» Олександра Карабчієвського, «До і потім» Катаріни Сінчілло. Театр розпочав працювати на двох театральних майданчиках – основному – сцена Будинку актора та на великій сцені Українського дому. Протягом року було зіграно 72 вистави, які подивилися 15 750 глядачів.

Прем’єри 2019:

  1. 22 вересня – «До і потім» Катаріни Сінчілло (реж. Віктор Кошель)

«Сірий театр чуттєвого психоаналізу»

«Сірий театр чуттєвого психоаналізу» було заснувано 9 травня 2013 року. Художній керівник – актор та режисер Вінсент Меттель. Театр позиціонує себе епатажним. Назва походить від концепції відсутності протилежного кольору сірому (для червоного – зелений, для чорного – білий, а сірий – поодинокий).

У репертуарі вистави «Аліса і принц», «Верміліон», «Любовний настрій», «Вона».

Київський театр «Тисячоліття»

Київський театр «Тисячоліття» було засновано у 2013 році. У доробку – понад 25 різнопланових постановок. Паралельно зі сценічною діяльністю працює театральна студія різновикових груп учнів.

У репертуарі – «Французький поцілунок» за Хоудоном, «Жага» за Набоковим.

Театр «Перетворення»

Юридична реєстрація Театру Володимира Завальнюка «Перетворення» – 2015 рік. До того, з 2010 року, це був основний творчий підрозділом громадської організації «МАМАЙ» (Мобільна Агенція Мистецьких АкціЙ), ще раніше – колектив акторів однодумців, що сформувався у середині 90-х років. У репертуарі – «Маленький принц» Екзюпері, «Звабник» за де Філіппо та Йонеско, «Вой (не)мой волчицы», «Снігова Королева», «Яго», «Малюнок на замерзлому вікні», «Третя молитва» тощо. Протягом 2019 рік було зіграно понад десяти вистав.

Фестивалі 2019.

Моновистава «Леді Капулетті» (реж. Володимир Завальнюк):

  1. травень – Фестиваль «Дніпро. Драма. UA» (м. Дніпро)
  2. червень – XI Міжнародний фестиваль моновистав «Відлуння» (м. Хмельницький)
  3. вересень – XVI Міжнародний театральний фестиваль жіночих монодрам «Марія» (м. Київ)

Прем’єри 2019:

  1. 06 травня – моновистава «Леді Капулетті» Ніни Мазур (реж. Володимир Завальнюк)

Український театр «ШкаFF»

Український театр «ШкаFF» – спільнота молодих акторів і режисерів була створена у 2015 році, поставлено 7, переважно комедійних,  вистав. У репертуарі – «Доньки-матері. Потрійний тариф» Марданя, «Любов під соусом» Камолетти, «203» Саймона. Протягом 2019 рік було зіграно 5 вистав у місті Київ, які переглянули 800 глядачів.

Фестивалі 2019:

  1. травень – III Фестиваль українського аматорського театру «День Театру» (м. Київ) – вистава «Доньки-матері. Потрійний тариф» (реж. Богдан Тумаєв) – відзнака «За високий рівень режисерської роботи та сценографічне рішення вистави» (Богдан Тумаєв), За акторську майстерність (Надія Брандт за роль Валентини, Дарина Шеремет за ролі Катерини)
  2. вересень – VII Міжнародний театральний фестиваль «JoyFest» (м. Київ) – вистава «Доньки-матері. Потрійний тариф» (реж. Богдан Тумаєв) – нагорода за «Кращий акторський дует»

Монотеатр «МІФ»

Засновником монотеатру «МІФ» є актор театру і кіно Михайло Фіца.

В репертуарі – «Записки божевільного» та «Ревізор» за Гоголем, «Макбет» Шекспіра, «Пропозиція» Чехова, «Лагідна» Достоєвського, «Синій автомобіль» Стельмаха, «Послання» Шевченка, «Дон Кіхот» Булгакова.

Огляд складено з матеріалів, отриманих за участі Катаріни Сінчілло, Анни Яремчук, Дарини Шеремет, Вінсента Меттеля. Окрема вдячність Вікторії Московенко за долученість до проєкту.