2019 рік українського театру. Чернігівський часопис

У гетьмансько-козацькому історичному Чернігові вирує неабияке культурне життя. Щонайменше, про театральну його складову – у 25 часописі проєкту «Театральні міста України».

Чернігівський академічний український музично-драматичний театр ім. Тараса Шевченка

Акторами Чернігівського обласного академічного музично-драматичного театру ім. Тараса Шевченка протягом 2019 року заграв 250 вистав, які відвідали 85 800 глядачів. Театр активно гастролював (у січні – Житомир, Харків, Хмельницький, Рівне, Суми, Конотоп, Мінськ, Полтава; Херсон у травні, Сєвєродонецьк у вересні, Дніпро та Бровари у жовтні, Гомель, Суми та Ніжин у листопаді, Київ, Мінськ, Львів, Вінниця, Корюківка та Бахмач у грудні.

У лютому Експертна комісія Міністерства культури України прийняла рішення про підтримку трьох претендентів на одержання Гранту Президента України для створення і реалізації творчих проектів у галузі театрального мистецтва у 2019 році, серед яких режисер Анастасія Кузик, на постановку вистави «Наймичка» за однойменною п’єсою Івана Карпенка-Карого. У грудні рішенням Комітету з присудження премії імені Богдана Хмельницького за краще висвітлення військової тематики у творах літератури та мистецтва лауреатами премії стали: драматург Анатолій Покришень (автор сценарію), режисер-постановник Андрій Бакіров (автор інсценізації) Чернігівського обласного академічного українського музично-драматичного театру ім. Тараса Шевченка за виставу «Балада про Крути» в номінації «Твори театрального мистецтва військової тематики».

Фестивалі 2019:

  1. травень – XХІ Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» (м. Херсон) – вистава «Скапен» (реж. Андрій Бакіров) – перемога у номінаціях «Вистава великої сцени»; «Режисура» (Андрій Бакіров); «Сценографія» (Алія Байтенова); «Акторська майстерність» (Сергій Лефор за роль Скапена)
  2. вересень – ІІ Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «СвітОгляд» (м. Сєвєродонецьк) – вистава «Комедія помилок» (реж. Андрій Бакіров) – перемогу у номінації «Найкраще режисерське рішення»
  3. жовтень – ІІІ Всеукраїнський театральний фестиваль «Феєрія Дніпра» (м. Дніпро) – вистава «Французька вечеря» (реж. Андрій Бакіров)
  4. листопад – XV Міжнародний театральний фестиваль жіночої творчості імені Марії Заньковецької (м. Ніжин) – вистава «Вільні метелики» (реж. Тетяна Шумейко) – перемога у номінації «За художню переконливість у створенні сценічного образу» (Ольга Ярошенко за роль Джил Теннер)
  5. грудень – XIV Міжнародний фестиваль «Слов’янські театральні зустрічі» (м. Гомель, Білорусь) – «Вечеря по-французькі» (реж. Андрій Бакіров) – перемога у номінації «Кращий акторський ансамбль»

Прем’єри 2019:
  1. 31 березня – історія кохання на 1 дію «Вільні метелики» Леонарда Герша (реж. Тетяна Шумейко)
  2. 15 червня – комічна опера «Наталка Полтавка» Івана Котляревського на музику Миколи Лисенка (реж. Віра Тимченко)
  3. 21 червня – життя в трьох діях з одним антрактом «Наше містечко» Торнтона Уайлдера (реж. Андрій Бакіров) – поновлення вистави, прем’єра якої відбулася 16 березня 2012 року
  4. 03 жовтня – сімейна трагікомедія на 2 дії «Танго» Славомира Мрожека (реж. Андрій Бакіров)
  5. 06 грудня – драматична історія на 1 дію «Наймичка» за п’єсою Івана Карпенка-Карого (реж. Анастасія Кузик)

Чернігівський ляльковий театр ім. Олександра Довженка

Чернігівський обласний театр ляльок ім. Олександра Довженка свій перший театральний сезон відкрив 26 листопада 1976 року. У діючому репертуарі театру – понад 60 вистав, створених на основі національної драматургії та світової класики. Протягом 2019 року театр взяв участь у низці мистецьких проєктів по всій Україні, зокрема, «АRТПЕРЕМИРʼЯ» (з виставою «Ангелик, що загубив зірку» познайомилися глядачі Бахмута, Краматорська, Світлодарська, Миронівського, Курахового, Сєвєродонецька, Мар’їнки), загально-український проєкт культурної інтеграції «Українській Донбас», екологічний фестиваль «Життя в стилі ЕКО» з нагоди Всесвітнього дня охорони навколишнього середовища у Чернігові.

Наприкінці 2019 року був започаткований проект «за підтримки Culture Bridges – постановка «Маленького принца» (реж. Клеман Перетятко, Франція), який є унікальним в тому, що подібна співпраця в сфері лялькового театрального мистецтва в Україні раніше не відбувалась.

Фестивалі 2019:

  1. вересень – Всеукраїнський фестиваль театрів–лабораторій «VIEfest» (м. Запоріжжя) – вистава «Прийде сіренький вовчок» (реж. Антон Шеремок) та «Гамлет-Машина» (реж. Віталій Гольцов)

Прем’єри 2019:

  1. 02 березня – вистава – жарт «Солом’яний бичок» Антона Шеремка за мотивами української казки (реж. Антон Шеремок)
  2. 30 березня – «Пустотливі казки» Віталія Гольцова за мотивами творів Йозефа Лади (реж. Віталій Гольцов) –  поновлення вистави, премєра якої відбулася 25 квітня 2015 року
  3. 21 вересня – вистава-колискова «Прийде сіренький вовчок…» Антона Шеремка (реж. Антон Шеремок) – спільний проєкт з театром «ХТО»
  4. 05 жовтня – кольорова мандрівка «Де було мале курчатко» за мотивами віршованої казки «Гарна хатка у курчатка» Тетяни Коломієць (реж. Віталій Гольцов)
  5. 27 грудня«Зимова космічна казка» Віталія Гольцова (реж. Віталій Гольцов)

Чернігівський обласний молодіжний театр

Чернігівський обласний молодіжний театр виник у 1985 році, як молодіжна сцена при Чернігівському театрі ляльок. Першу виставу театру – «11 сторінок воєнної прози» за Борисом Васильєвим було присвячено 40-річчю перемоги над нацизмом у Другій світовій війні. Згодом театр зі студійних та літературних постановок доріс до психологічного театру завдяки зусиллям його керманича Геннадія Касьянова (керував театром протягом 35 років). 12 серпня 2019, до роковини смерті, на фасаді театру було встановлено пам’ятну дошку засновнику театру, художньому керівникові та головному режисеру Геннадію Касьянову.

Протягом 2019 року театр, у рамках літературно-мистецького фестивалю «Книжкова Толока», відвідав міста проведення фестивалю у Львівській області: Моршин, Стрий та Миколаїв з виставою «Бравий вояка Швейк» за Ярославом Гашеком (реж. Геннадій Касьянов). Гастролі до Прилук відбулися із благодійним показом вистави «Прощена неділя» для воїнів-учасників АТО та ООС.

З 1 по 8 грудня відбувся Театральний фестиваль, який першими холодними зимовими днями зігріває чернігівських глядачів театральним мистецтвом. Фестиваль «Грудневі театральні вечори 2019» відбувся у 32-й раз, та зібрав учасниками театри з Києва, Львова та Одеси.

Прем’єри 2019:

  1. 27 березня – комедія-буф «Поговорімо як художник з художником» (дві ексцентричні одноактні п’єси: «Люба, я не чую що ти кажеш, коли у ванній тече вода» Роберта Андерсона та «Поговорімо як художник з художником» Леоніда Зоріна) (реж. Олексій Биш)
  2. 1 травня – документальний диспозитив «Геннадій Касьянов. Лінія життя», присвячена засновнику Молодіжного театру – Геннадію Касьянову (реж. Роман Покровський)
  3. 3 травня«За двома зайцями» за Михайлом Старицьким (реж. Володимир Банюк) – поновлення вистави, прем’єра якої відбулася 26 лютого 1993 року
  4. 24 травня – комедія положень на одну дію «Залишитись з носом» за п’єсою Ольги Степнової (реж. Євгеній Сидоренко)
  5. 27 вересня – неісторична хроніка «Mazepa» KLIMа (реж. Роман Покровський)
  6. 15 листопада – «Прощена неділя» за Л. Бондаревич-Черненко (реж. Олена Гапеєва)
  7. 13 грудня – казка до Дня Святого Миколая «Театральна пригода» Алли Пушкіної (реж. Алла Пушкіна)

Молодіжний драматичний театр «АмаТеа»

Молодіжний драматичний театр «АмаТеа» засновано 2006 року як незалежний аматорський театр, з 2013 року працює як громадська організація, з 2018-го – входить до Асоціації Українських Незалежних театрів. Керівник та режисер театру – Олена Росстальна. За роки роботи створено більше 30 вистав за творами західноєвропейських та українських драматургів та реалізовано 8 міжнародних проектів у співпраці з незалежними театрами та культурно-освітніми закладами зі Швеції, Норвегії, Швейцарії, Ірландії, Болгарії, Фінляндії та Білорусі. онцепція театру – створення крос культурних та освітніх проектів; використання  засобів мистецтва загалом та театру зокрема для зміцнення та розвитку громади. Театр працює в галузі драматичного театрального мистецтва та сучасних напрямах (фізичний театр, імерсивний театр, storytelling тощо). В репертуарі театру вистава-квест «Синій птах» за Метерлінком, «31 червня» за Джоном Прістлі, «Віяло на запоруку коханню» за п’єсою Юкіо Мисими.

З 2013 року в театрі реалізується творчий проект «Казки зі старої валізи» для дитячої аудиторії. У 2019 році вийшов театральний проект «Живі історії» для вихованців інклюзовно-освітнього центру (м.Ніжин) було презентовано 4 вистави з елементами арт-терапевтичних майстер класів («Пригоди полярного ведмедика Ларса», «Казки дядечка Римуса», «Таємниця зниклого снігу» та «Фермер Джайлз із Гему»).

У 2019 року у співпраці з Library Art Centre Молодіжний драматичний театр «АмаТеа» продовжив реалізацію двох культурно-світніх проектів «Розмова на прикладі: історія світового театру» та «Смакуй поезію з нами». Зокрема були презентовані інтерактивні лекції на теми «Театр Катхакалі», «Театр Кабукі», «Англійський театр доби Відродження» та «Комедія Дель Арте»; поетично-мистецькі вечори «Федеріко Гарсія Лорка – Якби ж я міг ворожити», «Богдан-Ігор Антонич – Дзвони, окриленая струно», «John R.R.Tolkien – The Road Goes Ever On» та «Поль Елюар – Мій краєвид то велетенське щастя».

Фестивалі 2019:

  1. жовтень – Молодіжний фестиваль «Юнь» (м. Івано-Франківськ) – виставою «Полювання на мисливця» (реж. Олена Росстальна)

Прем’єри 2019:

  1. 14 грудня – екоманіфест «Усе починається з мене» складається з п’яти окремих п’єс: Карідад Свіч «Лист від океану», Іоланда Боннелл «Краплі», Хассан Абдулраззак «Голосіння за вовком», Абішек Мажумдар «Стріли», Шанталь Білодо «Усе починається з мене» (реж. Олена Росстальна)

Незалежний «Театр 23»

«Театр 23» – незалежний театр, який працює у напрямках драматичного, пластичного театру, пантоміми з професійними акторами та з аматорами – вихідцями зі студії при театрі. Заснований, як ініціативна группа у 2007 році, з 2011-го – громадська організація. Художній керівник – Тетяна Янко.

Фестивалі 2019:

  1. червень – Фестиваль  «Молода Мальта» (м. Познань. Польща) – вистава «At the street»

Прем’єри 2019:

  1. ??? червня – «At the street»
  2. ??? казка «Снігова королева та чарівне дзеркало» Тетяна Янко за творами Ганса Крістіана Андерсена та Євгена Шварца (реж. Тетяна Янко)

Незалежний театр «Theatrum Mundi»

Творчу ініціативу «Theatrum Mundi» Микола Бичук із Євгеном Сидоренко організували у 2014 році. За час існування колектив випустив низку вистав («Варшавська мелодія», «Секс, кохання та рок-н-рол» та інші), перформансів («СОН! NET?», «Погляд страху» та інші), відзняли кліп на пісню про Чернігів, запустили у Чернігові проєкт «Читки сучасної драматургії». У травні 2019-го презентували свій перший художній фільм про Михайла Коцюбинського «Таємниця» за п’єсою Анатолія Покришня «Беатріче Коюбинського».

Фестивалі 2019:

  1. травень – I Міжнародний фестиваль моновистав «Solo plays fest» (м. Київ) – вистава «Чому люди не…?» (реж. Євген Сидоренко)
  2. червень – Ukrainian Format III Міжнародного театрального фестивалю камерних вистав Andriyivsky Fest – вистава «Секс, кохання та рок-н-рол» (реж. Євгеній Сидоренко) – перемога у номінації «За кращий акторський дует» (Микола Бичук та Петро Великий)
  3. вересень – ІІ Міжнародний фестиваль моновистав «Монологи над Ужем» (м. Ужгород) – вистава «Чому люди не…?» (реж. Євген Сидоренко)
  4. жовтень – XVI Міжнародний театральний фестиваль жіночих монодрам «Марія» (м. Київ) – вистава «Чому люди не…?» (реж. Євген Сидоренко)

Прем’єри 2019:

  1. 31 травня – «Макбет-17» Дмитра Мамчура за мотивами п’єси Шекспіра (реж. Євген Сидоренко)

Студентський соціальний театр «Ex Libris»

Студентський соціальний театр «Ex Libris» (з латини перекладаємо «з книжок») було створено при кафедрі філософії та культурології Чернігівського національного педагогічного університету ім. Тараса Шевченка 2014 року (нині Національний університет «Чернігівський колегіум»). Це молодіжна експериментальна творча лабораторія, яка об’єднала аматорів викладачів, студентів, випускників цього ВИШу навколо ідеї вдумливої перформативності та концепту театру як живої книги. У репертуарі театру переважають вистави циклу «З життя великих» – художні біографії, серед яких Бетховен, Паганіні, Олександр Довженко, Леся Українка. Є вистави актуального соціального змісту, такі як сюрреалістичний фарс «Золота рибка» за п’єсою «Сон у салаті Олів’є» Наталки Ворожбит. Художній керівник – к. філос. н., доцент кафедри філософії та культурології Національного університету «Чернігівський колегіум» ім. Тараса Шевченка Марина Каранда. Вистави театру протягом 2019 року переглянули близько 3 тисяч глядачів, у тому числі і мешканці м. Носівка, до якого возили соціальну драму про булінг і пошуки себе «Куля, яка була трохи пірамідою».

Фестивалі 2019:

  1. травень – Фестиваль аматорських театрів «Лискавиця» (м. Ніжин) – вистава «І все-таки я тебе…» (реж. Євген Бондар)

Прем’єри 2019:

  1. 14 січня – «Вертеп… з гречаниками» Марини Каранди (реж. Анатолій Новак)
  2. 13 лютого – біографічна драма про таємниці життя Лесі Українки «І все-таки я тебе…» за мотивами твору «А все-таки я тебе зраджу» Неди Нежданої (реж. Євген Бондар)
  3. 28 лютого – соціальна драма про булінг і пошуки себе «Куля, яка була трохи пірамідою» Марини Каранди (реж. Марина Каранда)
  4. 18 квітня – саморефлексія у стилістиці театру тіней про сенс творчості «Коли дерева стали великими» Вікторії Ліщук (реж. Катерина Кравченко)
  5. 10 червня – вистава-сканворд «Мрія ведмедика Петрика» Марини Каранди (реж. Марина Каранда)
  6. 22 жовтня – лірична комедія на основі історичних джерел «Легенди міста Че: п’ять причин для натхнення» Марини Каранди (реж. Анатолій Новак)
  7. 19 грудня – міракль з інтерактивом «Скринька Святого Миколая» Марини Каранди (реж. Марина Каранда)

Мовна школа «Merry Land»

Колектив мовної студії англійської мови Merry Land «Drama English» був створений на базі студії іноземної мови Merry Land у 2016 році. На сьогоднішній день налічував 27 учасників віком вік 3 до 10 років. Завдяки повному зануренню в іноземне мовне середовище дітям вдається не лише вивчати англійську, але й долучитися до навичок ораторського мистецтва, розкрити в собі творчі здібності, отримати задоволення від процесу театралізації та дружнього спілкування. Колектив випустив музичні вистави «I love my mummy» (інтерпретація англійської казки «Три ведмеді», музичну гумористичну виставу «Gingerbread man» (інтерпретація казки «Gingerbread man story». З виставою «Grasshoppers and the ant or why are they in such a hurry» – сучасною інтерпретацією байки «Бабка та Мураха» Івана Крилова колектив здійснив гастрольні поїздки школами Чернігова, взяу участь у фестивалі.

Фестивалі 2019:

  1. березень – II Міжнародний англомовний театральний фестиваль «PRO.ACT Fest» (м. Київ) – музична вистава «Grasshoppers and the ant or why are they in such a hurry» (реж. Оксана Вахіль)

 Огляд складено з матеріалів, отриманих за участі Олександра Майшева, Ольги Железняк, Миколи Бичука, Володимира Сурая, Оксани Вахіль, Тетяни Янко, Марини Каранди, Олени Росстальної. Окрема вдячність Андрію Бакірову, Олексію Бишу та Віталію Гольцову за долученість до проєкту.