Підсумки фестивалю «Puppet.up 2019»

З 5 по 9 жовтня 2019 року пройшлов ІІІ Київський міжнародний фестиваль театрів ляльок pUPpet. За п’ять фестивальних днів було преставлено 21 виставу колективів із 18 країн світу.

Підсумкові рішення щодо конкурсу виносили члени журі, в складі якого працювали:

  • Леонід Попов (Україна) – Заслужений артист України, доцент, завідувач та професор кафедри акторського мистецтва та режисури театру ляльок Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого, голова художньої ради Київського академічного театру ляльок.
  • Сергій Васильєв (Україна) – Театральний критик, заслужений діяч мистецтв України, доцент кафедри театрознавства Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого, завідувач відділу культурних стратегій, ініціатив та технологій Інституту проблем сучасного мистецтва Академії мистецтв України.
  • Реваз Байназишвілі (Грузія) – режисер театру ляльок, заслужений діяч мистецтв Грузії.
  • Слободан Маркович (Сербія) – Автор та директор Міжнародного фестивалю дитячих театрів у м. Суботиця (до 2017 року). Володар багатьох нагород (серед них «Маленький принц», премія ВУК, золота медаль за видатні досягнення та плідну працю в громадській та культурній сферах), поет.
  • Джуліан Фрідріх (Німеччина) – Народився в театральній родині. Розпочав свій творчий шлях як актор. У двадцять років віддав остаточну перевагу музиці. Тривалий час працював в індустрії музичної реклами. У 2017 році започаткував міжнародний проект короткометражного авторського кіно «Second Truth». Його фільми учасники більше, ніж 30 міжнародних фестивалів. В останніх режисерських роботах Джуліан часто звертається до анімації та ляльки.
  • Лівія Крофлін (Хорватія) – Кандидат наук, історик та естетист мистецтва театру ляльок, член Міжнародного виконавчого комітету УНІМА, президент міжнародної комісії УНІМА «Лялька в освіті, розвитку та терапії», завідувач кафедри театрального мистецтва Академії мистецтв в м. Осієк.

Підсумки фестивалю було винесено у 9 номінаціях:

Гран-Прі вистава для дорослих

Вистава «Чевенгур»

Харківський державний академічний театр ляльок імені В. Афанасьєва. Режисерка Оксана Дмітрієва

Гран-Прі вистава для дітей

Вистава «Каштанка»

Театр міста Вировитися та Театр ляльок міста Задар (Хорватія). Режисерка – Віра Відов

Краща режисура

Оксана Дмітрієва

Вистава «Чевенгур» (Харківський державний академічний театр ляльок імені В. Афанасьєва)

Краще музичне оформлення

Вистава «Король Дроздобород»

Київський муніципальний театр опери і балету для дітей та юнацтва. Режисер – Дмитро Тодорюк, диригент – Сергій Голубничий

Краща сценографія

Татьяна Нерсисян

Вистава «Баби Бабеля» (реж. Євген Корняг, Одеський обласний театр ляльок)

Кращі акторські роботи

  • Олександр Богданович  вистава «Баби Бабеля» (реж. Євген Корняг, Одеський обласний театр ляльок)
  • Геннадій Гуриненко вистава «Чевенгур»  (реж. Оксана Дмітрієва, Харківський академічний театр ляльок ім. В. Афанасьєва)
  • Sara Lustig – вистава «Каштанка» (реж. Віра Відов, Театр міста Вировитися та Театр ляльок міста Задар)

Спеціальна нагорода від журі

Вистава «Арлекінада» (реж. Кармен де Різ) – за збереження національних традицій та розвиток у мистецтво театру ляльок

Театру ляльок «Бамбамбамбін» (Сан Віторе-Мілан, Італія)

Щирі вітання переможцям!