2019 рік українського театру. Закарпатський часопис

Під парасольковою назвою «Закарпатський часопис» мандрівки театральними містами роблять зупинки у містах Ужгород, Мукачево, Хуст та Берегово. Театри живуть насиченим життям, із гастролями та стаціонарними виставами на європейських сценах. Регіон має свою обласну театральну премію ім. братів Шерегіїв – в оглядаємому 2019 році лауреатом номінації «Критик – театрознавець» став доктор історичних наук Сергій Федака за книгу театральних рецензій «Театр Закарпаття на порозі ХХІ ст.».

А тепер детальніше по кожному з театрів.

Закарпатський академічний обласний український музично-драматичний театр імені братів Юрія–Августина та Євгена Шерегіїв

Закарпатський український музично-драматичний театр протягом 2019 року показав 146 вистав,  провів 60 концертів та заходів,  які відвідали 14 400 тис. глядачів (середня завантаженість глядацької зали 60 %). Отримано 1 580 000 тис. грн. доходів, у т.ч. від продажу квитків на стаціонарі та проведення заходів – 971 956 тис. грн. В рамках співпраці з Ужгородським коледжем культури і мистецтв, студенти проходили творчу практику у театрі. А сам театр виїздить на гастролі – у 19-у році це були Київ, Біла Церква та Ірпінь (вистави «Жменяки», «№ 13», «Мати-наймичка», «Велике жабеня»). У листопаді заступнику директора театру Олегу Зайцеву за вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність було присвоєно почесне звання «Заслужений працівник культури України». Персональна виставка «Ескізи життя» головного художника театру Емми Зайцевої відбулася у львівськії «Галереї сценографії» та у Одеському культурному центрі.

На  малій сцені театру з 12 по 18 квітня пройшов ІІІ Міжнародний театральний фестиваль камерного мистецтва «Під цвітом сакури» за участю Львівського театру ім. Марії Заньковецької, Волинського театру ім. Тараса Шевченка, Франківського драмтеатру, Закарпатської муздрами та київських Молодого та театру «Колесо».

Фестивалі, нагороди, визнання:

  1. квітень – Обласна театральна премія ім. братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв за 2018 рік– «Краща  жіноча роль» (Лариса Волковська-Москалик за роль Ази у виставі «Крок від любові»), «Краща чоловіча роль» (Рудольф Дзуринець за роль Ганса Кіфера у виставі «Краще залишайся мертвим»)
  2. вересень – ХІ Всеукраїнський театральний фестиваль «Коломийські представлення» (м. Коломия) – вистава «№ 13»
  3. листопад – Театральний фестиваль «Зірковий листопад» (м. Мукачево) – вистава «№ 13»
  4. листопад – Театральний фестиваль-лабораторія-конкурс новаторських вистав молодіжних театрів України «Мукачівський ТеаТрон» (м. Мукачево) – вистава «З училища»

Прем’єри 2019:

  1. 26 травня«Жменяки» Анатолій Філіппов за мотивами роману Михайла Томчанія (реж. Анатолій Філіппов)
  2. 11 липня«З училища» Андрія Іванова (реж. Михайло Фіщенко)
  3. 19 жовтня«Я чекаю на тебе, мій любий» Даріо Фо  (реж. Віталій Семенцов) – мала сцена
  4. 27 жовтня (поновлення) – «Нічний вартівник і праля» Паулса Путніньша (реж. Олександр Саркісьянц, режисер поновлення Михайло Фіщенко)
  5. 24 листопада«Повелитель чорного лісу» Василя Шершуна (реж. Василь Шершун)
  6. 19 грудня«Коли звізда ясна…»  за мотивами казки «Різдвяний песик» Олександра Гавроша (реж. В’ячеслав Давидюк)

Закарпатський обласний угорський драматичний театр (Берегове)

Театр і кіно. У 2019 році за підтримки консульства Угорщини на базі Закарпатського обласного угорського драматичного театру відкрився «Кіноклуб». У приміщенні театру  проходить прем’єра повнометражного ігрового фільму «Ввечері зателефоную», створеного у співпраці Берегівського театру та Фонду угорської кінопродукції на Закарпатті (KMFA). У фільмі беруть участь виключно актори театру.

Але ближче до театру. Чотири вистави Закарпатського драмтеатру («Ліліомфі» Е. Сіглігеті, «Одноактовки» А.Чехова, «Товти» І.Еркеня, «Перепоховання Золтана» М.Зелеі), створені у ко-продукції із угорським Національним театром, у 2019 році включені до репертуару й гралися щомісяця на сцені Національного театру Будапешту.

У рамках програми «Театральна освіта» спільно із Закарпатським педагогічним інститутом протягом року було проведено низку заходів: Будапештський театр для молоді та юнацтва «Колібрі» за підтримки Закарпатського угорського драмтеатру провів театральний інтенсив, майстер-класи та тренінгидля студентів інституту та студійців театральної студії  берегівського театру; у травні пройшов фестиваль дитячих театральних колективів за підтримки «Угорської асоціації вчителів Закарпаття»; у проекті Theatre in Education (TiE), спільно із берегівським театром та HOPPart реалізовано виставу «Пер Гюнт» (режисер Чаба Полгар, Угорщина).

Театр гастролює районами Закарпаття, вистава «Без музики мені не жить» приїждає до Київа, тривають «щорічні короткі гастролі» містами Угорщини та Румунії, вистава «Три сестри» гастролює фестивалями Італії.

Фестивалі, нагороди, визнання:

  1. травень – Фестиваль «Етнодіасфера» (м. Мукачеве) – вистава «RH+»
  2. червень – Театральний фестиваль FLIPT (м. Фара-ін-Сабіна, Італія) – вистава «Три сестри»
  3. червень– Фестиваль Arcate d’Arte (м. Бергамо, Італія) – вистава «Три сестри»
  4. липень – Закарпатський літній відкритий фестиваль – вистава «Колотнеча в Кйоджі»
  5. серпень – Премія Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal
  6. серпень – Премія Фонду Szarvasért Alapítvány VIGASZ
  7. жовтень – Театральний фестиваль у м. Брашов (Румунія) – вистава «Перепоховання Золтана»

Прем’єри 2019:

  1. 08 лютого – «Időfonal» / «Нитка часу» за текстами угорських поетів XIX-XX століття (реж. Аттіла Віднянський)
  2. 04 червня«Дерево досягає неба» Елек Бенедек – створена в рамках програми «Театральна освіта для найменших»
  3. 21 жовтня – «Forráspont» / «Точка кипіння» за п’єсою «Бог різанини» Ясміни Рези (реж. Олег Мельничук)
  4. 02 грудня«A veszett brigadéros» / «Шалений бригадир» Аттіла Екк (реж. Естер Деві-Біро, Угорщина) – ко-продукція з колективом угорського народного танцю в рамках підтримки та збереження культурної спадщини та народних традицій Закарпаття

Закарпатський обласний театр драми та комедії (Хуст)

Розпорядженням Закарпатської обласної адміністрації 2017 року Закарпатський обласний театр драми та комедії було переведено з Мукачева у Хуст. Проте передислокація відбулася саме з назвою, оскільки адміністративний і творчий штат залишився в Мукачеві, утворивши на місці Мукачівський драматичний театр. Новостворений театр очолив директор – художній керівник Василь Снітар, до першої постановки (музична драма Котляревського «Наталка Полтавка») було запрошено столичного режисера Сергій Архипчук. Прем’єру зіграли 17 лютого 2018 року.

Після низки ремонтних робіт та «кочових» репетицій, 14 березня 2019 року відбулося урочисте відкриття оновленого театру знаковою виставою, приуроченою 80-річчю відзначення Карпатської України «Останнє танґо в Хусті», автор – Олександр Гаврош, режисер-постановник В’ячеслав Давидюк. 

Театр молодий, працює над створенням власного іміджу, поповненням репертуару різножанровими виставами, пошуком свого індивідуального стилю та вихованням театральної публіки. Поряд з репертуарними показами грають благодійні вистави (театралізований концерт «Кришталь душі» для військовозобов’язаних та резервістів, вистава «Комета над лісом» для збору коштів онкохворій мешканці Хуста). З травня 2019 року головним режисером став провідний актор Житомирського обласного театру В’ячеслав Давидюк.

Фестивалі, нагороди, визнання:

  1. квітень –Обласна театральна премія ім. братів Ю.-А. та Є. Шерегіїв – «Режисерсько-постановочна група» у складі режисера-постановника В’ячеслава Давидюка, художника–постановника Ігоря Білецького, художник по костюмах Оксани Дорошенко, музичного керівника Марії Волошин, звукорежисерів Івана Реплюка, Василя Довганича, головного художника Василя Штефуца за виставу «Останнє танго в Хусті»
  2. жовтень – XIV театральний фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» (м. Чернівці) – вистава «Перемудрували» (реж. В’ячеслав Давидюк) – диплом «За творче освоєння національних традицій і художнє втілення класичного драматургічного твору» та диплом «За найкраще виконання музичної партії» (Василь Снітар за роль Степана Дранка)

Прем’єри 2019:

  1. 14 березня – музична історична драма «Останнє танґо в Хусті» Олександра Гавроша (реж.В’ячеслав Давидюк)
  2. 02 червня – сучасна дитяча казочка «Комета над лісом» О.Мацюпи (реж. Микола Бабин)
  3. 08 липня – музична комедія-фарс «Перемудрували» за п’єсою «Пошились у дурні» Марка Кропивницького (реж. В’ячеслав Давидюк)
  4. 20 жовтня – трагікомедія «Коматозники» Ю.Васюка (реж.В’ячеслав Давидюк)

Мукачівський драматичний театр

Мукачівський драматичний театр – простір поєднання чотирьох щорічних театральних фестивалів, осередок майстер-класів з театральної біомеханіки Всеволода Мейєрхольда та щоденна робота колектива на сцені рідного театру та на гастролях (у 2019 році це були грузинські міста Батумі та Хуло, де показали вистави «По-модньому» та «Принцеса без горошини»).

ІІІ Всеукраїнський відкритий фестиваль театрального мистецтва аматорських дитячих та молодіжних колективів «Імпреза над Латорицею» Мукачівський драмтеатр разом із Громадською організацією «Яскрава Країна» провели з 12 по 16 квітня. 25 колективів зіграло 30 вистав, учасники фестивалю висадили в центрі Мукачева «Клумбу натхнення» та провели конкурс-виставка афіш у фойє театру. Ювілейний ХХ Міжнародний театральний фестиваль «Етно-Діа-Сфера» пройшов з 26 травня по 2 червня. Показ фестивальних робіт театральних колективів України та гостей з-за кордону проходив в рамках святкування Днів міста Мукачева. З 27 жовтня по 3 листопада тривав ІІІ Відкритий театральний фестиваль-лабораторія-конкурс новаторських вистав молодіжних театрів України «Мукачівський ТеаТрон». Фестивальний майданчик віддано молодим експериментаторам, в яких є питання до життя. Актори Мукачівського драмтеатру свій перформанс «Театр: ілюзія чи реальність» представили на площі перед театром під час відкриття фестивалю. Завершився фестивальний рік Театральним фестивалем прем’єр «Зірковий листопад у Закарпатті», який тривав з 25 листопада по 2 грудня.

Фестивалі, нагороди, визнання:

  1. квітень – Обласна театральна премія ім. братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв за 2018 рік – «Режисерсько-постановочна група» (режисер-постановник Юрій Крилівець, художник Віра Шітік, сценограф і художник по костюмах Іван Баранов за виставу «Тев’є–молочник»)
  2. липень – І Міжнародний фестиваль мистецтв україно-литовської співдружності «Мости мистецтва» (Вільнюс – Тракай – Клайпеда, Литва) – вистава «Князь Корятович» (реж. Євген Тищук) – виставу зіграли у Мукачівському замку «Паланок», у Тракайському замку та у внутрішньому дворі Музею годинників міста Клайпеди
  3. жовтень – XI Театральний фестиваль міжнародного Чорноморського клубу «Homo Ludens» (м. Миколаїв) – вистава «З Днем народження, Генріх!» (реж. Євген Тищук)

Прем’єри 2019:

  1. 27 березня«Лабіринти кохання» за мотивами комедії «Оскар» Клода Маньє (реж. Юрій Крилівець)
  2. 05 травня«З Днем народження, Генріх» Ольги Степнової (реж. Євген Тищук)
  3. 19 травня«Голем» Хави Ейзель-Валаамової за мотивами оповідання «Голем» Ісаака Башевіса-Зінгера (реж. Михайло Мільмейстер, Німеччина)
  4. 24 травня«Провінційне пекло» Рагулі Власідзе (реж. Олександра Нефертарі)
  5. 06 жовтня«Бешкетниця Грилоталпа» В’ячеслава Кошелєва, Тетяни Курти за мотивами казки «Ріпки» (реж. Тетяна Курта)
  6. 15 грудня – «Чайка» Антона Чехова (реж. Юрій Крилівець)

Закарпатський академічний обласний театр ляльок «Бавка»

Життя Закарпатського театру ляльок у 2019 році тривало на рідному майданчику (у травні фойє театру прикрасила ретроспективна виставка ігрових ляльок художника-конструктора В’ячеслава Осавальчука), на фестивалях України та за її межами. У березні колектив відвідав Будапешт на запрошення Державного самоврядування українців в Угорщині та Самоврядування українців Кьобані – до 205 річниці від дня народження Кобзаря юним українцям Угорщини показали виставу «У нашім раї на землі» (реж. Олександр Куцик). Й відкрили свій 38-й театраьний сезон.

А в жовтні театр приймав учасників найстаршого міжнародного фестивалю лялькарів України ХVІI Міжнародного фестивалю театрів ляльок «Інтерлялька-2019», у якому взяли участь 15 професійних колективів театрів ляльок – представники 10 країн (Грузія, Польща, Словаччина, Литва, Болгарія, Румунія, Естонія, Білорусь, Італія, а також з українських міст Києва, Львова, Харкова, Тернополя, Луцька, Рівного та Ужгорода).

Фестиваль цьогоріч отримав власну друковану книгу-альбом «Лялькове Закарпаття. “Інтерлялька” у фестивальному русі європейського театрального простору» у авторстві Ніни Малишки та Мирослава Петія. У книзі, що складається з нарису, спогадів, документальних тверджень та сторінок з чисельними світлинами, йдеться про майже тридцятилітній життєпис фестивалю.

Фестивалі, нагороди, визнання:

  1. січень – V Міжнародний Різдвяний фестиваль батлейних та лялькових театрів «Нябёсы» (м. Мінськ, Білорусь) – вистава «Сни Ахнеуса» – диплом «Кращий акторський ансамбль» та окрема Подяка від організаторів фестивалю
  2. березень – Всеукраїнський огляд-конкурс «Прем’єри сезону» Всеукраїнської громадської організації «Український центр міжнародної спілки діячів театру ляльок УНІМА-Україна» – вистава «Трям, привіт» – Головний приз Карабаса-Барабаса «За вірність ляльці»
  3. квітень – Обласна театральна премія ім. братів Юрія-Августина та Євгена Шерегіїв за 2018 рік – «Кращий актор у виставі для дітей» – Елла Григор’єва за роль Зайця у виставі «Трям! Привіт»)
  4. червень – VII Міжнародний фестиваль VIRVAR (м. Кошице, Словаччина) – вистава «Лялькова забава – прадавня справа»
  5. червень – V Міжнародний фестиваль театрів ляльок «І люди, і ляльки» (м. Львів) – вистава «Про Валибука, принцесу Небійся та Довгоборода»
  6. серпень – Ярмарковий фолкфест «Карпатський клімат» (м. Кросно, Польща) – вистава «Недотепа із Вертепа»

Прем’єри 2019:

  1. 24 березня«Козак Мамарига» Григорія Усача (реж. Олександр Куцик)
  2. 19 травня – «A Mouse And The Pink Ribbon або Мишка та рожева стрічка» казка-гра за п’єсою Руслана Неупокоєва (реж. Наталія Орешнікова)
  3. 01 вересня – «Зоряний малюк» Євгена Тищука (реж. Наталія Орешнікова)
  4. 15 грудня«Святий Миколай у Новорічній казці» Ніни Малишки та Наталії Орєшнікової (реж. Наталія Орешнікова)

Окрема подяка за долученість до проєкту Олегу Мельничуку, Ніні Малишці, Олесі Чепелюк та Євгену Тищуку.