2019 рік українського театру. Коломийсько-Калуський часопис

У підсумках 2019 сьогодні одразу два театральних міста – Коломия та Калуш.
Не чули про такі театральні центри України?
А життя там вирує, у чому і є нагода наочно пересвідчитися.

Коломия.
Вперше це місто потрапило під збільшувальне скло «Театральної риболовлі» під час підсумків сезону 2018/19, коли статистика прем’єрних вистав вивела франківським вихорем Коломию у ТОР-5 міст країни.

Про Театральні стежки Коломиї у листопаді 2019-го вийшов окремий огляд на порталі «Риболовлі».

А про те, як театрально прожила Коломия 2019 рік – нижче.

Коломийський академічний обласний український драматичний театр ім. Івана Озаркевича

Державний театр Коломиї станом на 2019 рік у постійному прокаті має 38 вистав, 17 з яких – для дорослого глядача та 21 – дитячого репертуару. За рік театром було відіграно 281 виставу, з них 130 – на базовій сцені, 151 – на виїздах. Загальна кількість глядачів, які переглінули мистецький продукт театру склало 31,4 тисячу людей.

Новою прем’єрою 2019 року стала комедія «Рятуйте, мене женять» за п’єсою Франца Крьоца у постановці Олега Мосійчука, яка взяла участь у XIV Фестивалі комедій «Золоті оплески Буковини» у Чернівцях.

Серед інших фестивалів, де театр Озаркевича взяв участь:

  1. XI Всеукраїнський театральний фестиваль професійних театрів «В гостях у Гоголя» (м. Полтава) – вистава «Камінний хрест» Василя Стефаника
  2. Всеукраїнський театральний фестиваль «Starytskiy Theatre Fest» (м. Хмельницький) – вистава «У неділю рано зілля копала» Ольги Кобилянської (реж. Олег Мосійчук) – «Краща молода актриса» (Олександра Філімонова за роль Тетянки)
  3. XI Театральний фестиваль міжнародного Чорноморського клубу «Homo Ludens» (м. Миколаїв) – вистава «Камінний хрест» Василя Стефаника – Краща чоловіча роль (Володимир Гелецький за роль Івана)
  4. XIV театральний фестиваль комедії «Золоті оплески Буковини» (м. Чернівці) – вистава «Рятуйте, мене женять» Франца Ксавера Крьоца – Найкраща головна чоловіча роль (Богдан Базилевич за роль Даммерля)
  5. Відкритий фестиваль вистав для дітей «Кришталеві вітрила» (м. Херсон) – вистава «Спасибі, Барбі» (реж. Адам Цибульський) – Краща чоловіча роль другого плану (Богдан Глік за роль Петарда)

Гастрольне життя театру тривало Черкаською, Чернігівською, Сумською, Львівською, Тернопільською, Закарпатською, Чернівецькою, Рівненською, Волинською, Житомирською, Кіровоградськоб, Полтавською, Хмельницькою, Вінницькою, Київською, Миколаївською, Одеською, Херсонською областями. Виїзні покази традиційно відбулися районними центрами й великими населеними пунктами Івано–Франківщини.

Театр на міжнародному рівні відмітився започаткованим спільним проектом з Українським Народним театром «Заграва» (м. Торонто, Канада) – протягом травня-червня відвідали три міста Канади з виставами «Камінний хрест» Василя Стефаника та «Як наші діди парубкували» Володимира Канівця. Спільний проект – вистава «Камінний хрест»  започаткував міжнародний гастрольний тур до 150-річчя від дня народження Василя Стефаника, яке відзначатиметься в 2021 році.

У жовтні театр представив своє сценічне мистецтво на ХІІ Загальнопольських днях українського театру у місті Ольштині (Польща), де показав вистави «Камінний хрест» Василя Стефаника, «Гуцульський рік» Гната Хоткевича й «Мати – Наймичка» Тараса Шевченка.

Театр є помітний й на фестивальній мапі країни. У вересні 2019 році відбувся XI Всеукраїнський театральний фестиваль «Коломийські представлення» – на 11 фестивалі було представлено 11 театральних колективів з різних регіонів України. Програму склали максимально різножанрову – від трагедій і драм – до комедій, водевілів, дитячих казок музичних та лялькових. Фейєричне завершили оперою «на біс» «Наталка Полтавка» Полтавського академічного обласного музично–драматичного театру ім. М. Гоголя.

Прем’єри 2019:

  1. 21 квітня – «Рятуйте, мене женять!» Франца Крьоца (реж. Олег Мосійчук)

Franco-театр (м. Коломия)

Мистецьке об’єднання «FRANCO-театр» (засновниця – Ірина Ярмоленко) – перший недержавний театр у місті Коломиї. Народився колектив у грудні 2016 року.

За чотири роки діяльності колективом FRANCO-театру ініційовано ряд мистецьких проєктів. Гастрольно-театральний проєкт «Теорема-5», який передбачає організацію та проведення обмінних гастролей незалежних театрів та взаємодопомогу колективів, які на самофінансіванні, долучаючи меценатів та спонсорів. Серед учасників проєкту – львівський «Театр у Кошику», чернівецький «Театр на перехресті» та луцький «Гармидер». При  FRANCO-театрі працює Школа Сценічного Мистецтва, що налічує 120 учнів, кращі з яких долучені до акторського складу театру.

Розпочав театр 2019 рік з прем’єри вистави-пантоміми для сімейного перегляду «Зимовий переполох». Всього протягом року було поставлено 8 прем’єрних вистав, три з яких – вистави для дорослих, ще три – для сімейного перегляду та дві – казки для наймолодших глядачів.

Завдяки насиченій гастрольній діяльності, вистави «Коматозники», «Квиток у життя» та «Скільки коштує лямур?» побачили глядачі Івано-Франківська, Львова, Полтави, Кам’янець-Подільського та Києва. Театр став учасником фестивалів:

  1. III Фестиваль українського аматорського театру «День театру» (м. Київ) – вистави «Коматозники» Юрія Васюка (реж. Іван Данілін) та «Квиток у життя» Ірини Ярмоленко
  2. VII Міжнародний театральний фестиваль «JoyFest» (м. Київ) – вистави «Коматозники» та «Квиток у життя»
  3. Фестиваль «Art-prostir» (м. Миргород) – вистава «Квиток у життя» – Гран-прі фестваля
  4. Всеукраїнський фестиваль театрів–лабораторій «VIEfest» (м. Запоріжжя) – вистава «Коматозники» – диплом за актуальну обрану драматургію.

Прем’єри театру:

  1. 13 січня – «Зимовий переполох» пантоміма за мотивами казки «Груфало» Джулії Дональдсон (реж. Ірина Ярмоленко, реж. з пластики – Сергій Ярмоленко)
  2. 27 лютого – «Антипкові вибрики» казка-феєрія Таїсії Красуцької (реж. Ірина Ярмоленко)
  3. 18 травня«Коматозники» Юрія Васюка (реж. Іван Данілін)
  4. 22 серпня – «Аліса в країні див» музична казка за мотивами Льюїса Керрола (реж. Сергій та Ірина Ярмоленко)
  5. 08 вересня – «Коктейльна вечірка для двох» імерсивна вистава Аліна Прокопенко (реж. Аліна Прокопенко)
  6. 27 жовтня«Скільки коштує лямур?» Марселя Барк’є-Марин’є (реж. Іван Данілін)
  7. 14 грудня«Лузер» Ірини Ярмоленко (реж. Ірина Ярмоленко)
  8. 19 грудня«Стежками Добра і Любові» інтерактивна музична казка Ірини Ярмоленко (реж. Катерина Антонюк)

Театр «Соломія» (м. Коломия)

Приватна ініціатива Мар’яни Кодіної-Іванович – театр «Соломія» – з дати заснування у 2018 році, існує без державної та будь-якої іншої підтримки, розраховує виключно на свої сили як з точки зору організації театрального процесу, так і його промоції. Сил та натхнення у 2019 році стало на участь у 10 театральних фестивалях (у тому числі на одному – етапі Міжнародного фестивалю драматургії та витончених мистецтв «Амплуа» – у якості офіційного представника та головного організатора):

  1. Всеукраїнський фестиваль комедій «Штрикало» (м. Кам’янець-Подільський) – вистава «Невчасно» Лани Ра (реж. Оксана Стринадюк)
  2. IV Міжнародного фестивалю комедійного мистецтва «ГаШоТю» (м. Київ–Коломия) – вистава «Портретист Її Величності» Ігора Юзюка (реж. Наталія Мостопалова-Гапчинська)
  3. III Відкритий фестиваль сучасної української драматургії «Дніпро.Театр.UA» (м. Дніпро) – вистави «Портретист Її Величності» та «Квітка ностальгії» Ігора та Люби Липовських (реж. Люба Липовська)
  4. VII Міжнародного театрального  фреш-фестивалю «Я Села Брук» (м. Харків) – вистава «Портретист Її Величності»
  5. ІІІ Фестиваль «СТеП» («Справжніх ТЕатральних Патріотів») (с. Подвірне Чернівецької області) – вистава «Невчасно»
  6. Міжнародний фестиваль імені Квітки Цісик (с. Ліски Івано-Франківської області) – вистава «Квітка Ностальгії»
  7. ІІ Міжнародний фестиваль моновистав «Монологи над Ужем» (м. Ужгород) – вистава «Квітка Ностальгії»
  8. XVI Міжнародний театральний фестиваль жіночих монодрам «Марія» (м. Київ) – вистава «Квітка Ностальгії»
  9. VII Міжнародний фестиваль витончених мистецтв та драматургії (м. Коломия) – драма-набат «Ляльки» Ігора Юзюка (реж. Люба Липовська)

Прем’єри театру:

Протягом року театр випустив 5 прем’єр (у тому числі по одній для дитячого та для сімейного перегляду). Всі постановки витримані у творчій концепції театру – орієнтація на сучасну українську драматургію. Моновистава «Квітка ностальгії» про життя та творчість сильної жінки, з ранимою та ніжною українською душею, Квітки Цісик. Сатирична комедія «Портретист Її Величності» на вістрі сьогодення – про людину, створену маніпулятивними соціальними технологіями. Головна героїні «чорної» комедії «Поцілунок Монро» – секс-символ епохи Мерилін Монро, у якої є певна втома від життя, зрада, самотність, розгубленість… Для сімейного перегляду у репертуарі з’явилася драма-набат «Ляльки» на гостро-соціальну тему дітей-сиріт. Профілактика можливої небезпеки у мережі інтернет йдеться у виставі для юного глядача «Обережно, Незнайомець». Постановка не є старшилкою, а спробою розмови на рівних із наймолодшим глядачем. Попереджений – значить озброєний.

  1. 10 березня«Квітка ностальгії» Ігора та Люби Липовських (реж. Люба Липовська).
  2. 27 березня – «Обережно, Незнайомець» Лани Ра (реж. Оксана Стринадюк)
  3. 27 березня«Портретист Її Величності» Ігоря Юзюка (реж. Наталія Мостопалова-Гапчинська)
  4. 11 жовтня«Ляльки» Ігоря Юзюка (реж. Люба Липовська)
  5. 14 листопада«Поцілунок Монро» Ольги Анненко (реж. Ольга Анненко)

Крім того у театрі триває робота з популяризації української драматургії – спільно з Українською енциклопедичною бібліотекою ім. Івана Винничука, в рамках проекту «Сцена літературного театру» було проведено читки пьес Андрія Малащука, Ігоря Юзюка (м. Коломия), Неди Нежданої, Олександра Мірошниченка (Вітер), Ольги Анненко (всі – м. Київ), Наталі Гузєєвої (м. Мюнхен).

Народний аматорський драматичний театр ім. Василя Симчича

Народний театр під керівництвом Ольги Курчій зіграв прем’єру дитячої казки «Пригоди Сірничка», яка Вистава стала лауреатом міжнародного фестивалю драматургії «Амплуа».

Прем’єри 2019:

  1. ??? – «Пригоди Сірничка» Олени Коллегової (реж. Ольга Курчій, Яна Василовська)

Народний театр поезії «Орфей»

Театр поезії «Орфей» (керівник – Оксана Гаращук) спільно з народним ансамблем «Сварга» зіграв прем’єру музичної комедії «Ніч перед різдвом» за Миколою Гоголем у постановці Мирослави Воротняк та Оксани Гаращук.

Прем’єри 2019:

  1. ??? – «Ніч перед Різдвом» Миколи Гоголя (реж. Мирослава Воротняк, Оксана Гаращук)

Народний театр сучасного танцю «Ерідан»

Тим часом ось чим жив театральний Калуш у 2019 році.

Калуський муніципальний театр «Легенда»

У театрі, заснованого 1968 року прем’єрними вийшли дві постановки. Історичний зріз відображено у драмі «Данило Галицький». Зріз сучасності – у виставі-катарсис «Монологи війни» – розповіді про калушан, реальних людей, які пройшли крізь полум’я Дебальцевого, Мар’їнки, Широкиного, Авдіївки, Артемівська, Попасної, Лисичанська, Іловайська… Головними виконавцями вистави є бійці АТО/ООС Калущини зі своїми історіями, переживаннями, емоціями.

Прем’єри 2019:

  1. ??? – «Монологи війни» Лесі Піцик (реж. Леся Піцик)
  2. ??? – «Данило Галицький» Василя Босовича (реж. Леся Піцик, Ірина Хемич)

Молодіжний театр «Silentium» (м. Калуш)

Молодіжний театр «Silentium» (м. Калуш) у 2019 році відсвяткував свій перший день народження (дата створення – 17 березня 2018 на базі КЗ «Палац культури «Юність» за ініціативи ГО «Творче об’єднання  «АртКін». Режисер та художній керівник театру – Дмитро Карачун) та плідно попрацював над створенням власного репертуару та його промоціїї на театральних фестивалях:

  1. травень – IV Міжнародний конкурс-фестиваль мистецтв «Гуцульська родина» (смт. Ясіня, Закарпаття) – вистава «Тарас» –диплом 1-го ступеня
  2. травень – V Міжнародний конкурс-фестиваль мистецтв «Іван Попович збирає таланти» (смт.Ясіня, Закарпаття) – вистава «Тарас» – диплом 1-го ступеня
  3. травень – III Фестиваль українського аматорського театру «День театру» (м. Київ) – вистава «Експеримент: Адам і Єва» – дипломи «За пластичне рішення вистави», «За зіграний акторський дует»
  4. жовтень – IV Всеукраїнський фестиваль театрального мистецтва «Мім-Сесія» (м. Кривий Ріг) – вистава «Експеримент: Адам і Єва» – диплом учасника та спеціальний приз журі фестивалю.

Прем’єри 2019:

  1. 14 лютого«Комедія про чоловіка, який одружився з німою жінкою» Анатоля Франса (реж. Дмитро Карачун)
  2. 09 березня – поетично-пластична вистава «Тарас» Богдана Стельмаха (реж. Дмитро Карачун)
  3. 18 липня – страшилка для неслухняних дітей «Піноккіо» Карло Коллоді (реж. Дмитро Карачун)
  4. 23 листопада – вирвані нотатки з виступу агітбригади «Зерносховище» Наталі Ворожбит (реж. Дмитро Карачун)
  5. 23 грудня – новорічна фантазія «Лускунчик» Ернста Теодора Амадея Гофмана (реж. Дмитро Карачун)

Театр «ЛюбАрт» (м. Калуш)

Калуський театр «ЛюбАрт» під керівництвом Люби Липовської з виставою-притчею «Той, що тримає небо» взяв участь у фестивалі вуличних мистецтв «Арт-візія» у Коломиї, згодом, у травневому Львові на благодійному фестивалі у Шевченківському гаю та у рідному Калуші.

Прем’єри 2019:

  1. 05 травня«Той, що тримає небо» Ігора та Люби Липовських (реж. Люба Липовська)
  2. 19 травня«Урок» Ежена Йонеско (реж. Люба Липовська)
  3. 07 вересня«Всесвіт Маргарити» Ігора та Люби Липовських (реж. Ігор та Люба Липовські)