Театральні режисери: сегментація за віком та II Всеукраїнська лабораторія «С.Т.Р.У.М.»

Режисер в театрі – одночасно й найцікавіше й найнедослідженіше явище.
Про них всі знають всі й водночас не знає ніхто.
В запилених бібліотечних шафах хіба що можна зустріти спроби дослідження режисерських творчих шляхів. З останнього – під огляд потрапив Андрій Жолдак, який вже більше десяти років творчо в Україні відсутній.
А як щодо актуальних, працюючих в країні?

Більш того, відсутні не лише дослідження, але не дуже зрозумілий й загальний портрет сучасного режисера.
Хто робить український театр сьогодні?

Спроба бодай трохи розібратися в «режисерському питанні» призвела до того, що другий сезон поспіль на порталі «Театральна риболовля» триває проєкт зі збору та систематизації творчих біографій українських режисерів – КАТАЛОГ РЕЖИСЕРІВ. Справа досить повільна – частіше за все підгледіти нема де, й далеко не завжди ситуація прояснюється навіть після безпосередніх контактів із режисерами.

І разом з тим – другий сезон проєкту у самому розпалі.
Півтора року – 22 найдетальніші каталоги.

Супутнім продуктом проєкту вже став персоналізований календар народжень, який щомісяця виходить ресурсами порталу.

Ще один оцифрований зріз – МАПА РЕЖИСЕРІВ ЗА ВІКОМ.

Чи знаєте ви, що… Найпредставленіший вік – 30-40-літніх – таких в театрах України майже 30%.

Не може не радувати перевага зовсім молодої режисури (тих, кому 30 і менше – більше за тих, кому 70-90).
Театральна естетика, сценічна мова повільно-повільно, але оновлюється!

Саме тому непересічна цікавість порталу до спеціалізованих режисерських заходів. Зокрема, Всеукраїнська лабораторія «С.Т.Р.У.М.» (Сучасна театральна режисура української молоді) цьогоріч проходитиме вдруге.

Минулого року лабораторія була присвячена сучасній українській драматургії. Організатори отримали понад 30 заявок. Переможцем з чотирьох фіналістів став Дмитро Обєдніков із уривком за твором «Очі блакитного собаки» Кіри Малініної. Повноцінна прем’єра вистави відбулась в лютому поточного року у Хмельницькому. Більш того, встигла вибороти дві нагороди VIII Міжнародного театрального фестивалю «Схід-Захід»: найкращий акторський дует (Катерина Власенко та Олександр Віт) й режисерська відзнака Дмитра Обеднікова.

Аналіз стану репертуарних справ в театрі наштовхнув оргкомітет на проблему суттєвої нестачі постановок для підлітків. Звідси й сформульована тема Другої Всеукраїнської лабораторії «С.Т.Р.У.М.» – постановки молодих режисерів вистав для підлітків.

Власне, кому ще говорити з підлітками, як не молодим режисерам?!

Умови наступні: молоді режисери (віком до 40 років) подають заявки з прописаними ідеями майбутніх постановок та драматургічними творами, які планують ставити. З числа здобувачів оргкомітет обирає 4 найбільш цікаві заявки. Наступний крок – офлайновий – фіналісти приїздять безпосередньо до театру, де протягом 5 днів ставлять уривок, тривалістю до 25 хвилин, з акторами театру, сценографами, звукорежисерами та іншими працівниками театру. Фінальний етап – день шостий, під час якого відбуваються покази, з яких журі й обирає переможця. Нагорода – змога здійснення повноцінної постановки на сцені Хмельницького театру.

Детальні умови проведення Лабораторії – ТУТ.