Олексій Скляренко – лауреат мистецької премії «Київ» ім. Амвросія Бучми

Сухі звіти з полів нагородження навряд дають уявлення про кроки творчої особистості на шляху до тієї чи іншої нагороди.
Й, бувала таке, що деталізація заслуг нагороджених була зовсім не на користь лауреату (є такі приклади в українському плюшкороздаванні).

Проте, сьогодні ситуація кардинально відмінна.
В оголошеному переліку лауреатів мистецької премії «Київ» 2020 року нагороду у галузі театрального мистецтва (премія імені Амвросія Бучми) отримав Олексій Скляренко – людина, добре відома у середині театральної спільноти, й дуже мало за його межами.

До сих пір продовжують згадувати у нечисленних публікаціях про Театр Романа Віктюка. Але час триває, й з моменту повернення його до України було реалізовано багато проектів, і як актором, і хореографом-постановником, і навіть режисером.

Частина статей, до яких має безпосереднє відношення Олексій Скляренко, навіть на «Театральній риболовлі» проходять без його згадування (хіба що у тегах, які зазвичай читачеві не видно).
Якщо мистецька премія «Київ» зможе бодай трохи виправити ситуацію – значить все не дарма!

А по завершенню театрального карантину, варто звернути увагу на такі вистави, як «12-та ніч, або Що захочете» у Театрі драми та комедій, «AMORphine» ProEnglish Theatre, або на «Кураж» Театру на Липках.

PS. Серед лауреатів в інших галузях –письменниця Валентина Розуменко в літературі, актори Ірма Вітовська-Ванца та Андрій Лідаговський в кіномистецтві, композиторка Жанна Колодуб в музичній композиції, художник-живописець Володимир Гурін в образотворчому мистецтві, Віктор Пасак в журналістиці, Оксана Білоус в галузі народного декоративного мистецтва, Людмила Грищенко та Наталія Желяк у хореографічному мистецтві, Ольга Кіпніс та Станіслав Іліпенко у цирковому мистецтві.