2019 рік українського театру. Конкурсна кухня

Нові обличчя на керівних посадах українських театрах все ж зустрічалися.

Хронологія кадрових оновлень 2019 року.

КОНКУРС БЕЗ КОНКУРСУ

Конкурси без конкурсу – заходи КМДА, в яких приймають участь по одному кандидату.

Чи виходячи з браку інформації, чи визнання єдиноавторитетності здобувача, чи ще в який інший спосіб, але конкурентна боротьба була відсутня як жанр в конкурсах на посаду директора – художнього керівника театрів «Колесо», «Сузір’я» та «Золоті ворота».

На своїх насиджених місцях, та із гарантією сонно-болотного існування театрів, залишилися Ірина Кліщевська (конкурс від 11 січня) та Олексій Кужельний (25 січня). Чого вартують їх феєричні виступи під час конкурсних засідань!

На вакантну посаду керівника Київського академічного театру «Золоті ворота» конкурентної боротьби також не спостерігалося. Єдиною здобувачкою, а зрештою і переможницею (конкурс від 12 березня), стала Оксана Ромашенко, яка з 2014 року працювала завідуючою трупою театру та отримала поза обов’язкові рекомендаційні листи ще й колективного – за підписами трьох десятків співробітників «Золотих воріта» (що, власне, так і не пояснює причин безальтернативності конкурсного вибору навіть на фоні найоптимальної кандидатури на цю посаду).

КОНКУРСНІ ЗМАГАННЯ

Директорська позиція в театрі «Золотих воріта» стала вакантною з причини перемоги Стаса Жиркова в конкурсі від 18 січня на посаду директора – художнього керівника Київського академічного театру драми і комедії на Лівому березі (засновника та художнього керівника театру Едуарда Митницького не стало 31 жовтня 2018 року).

Тут було все – і конкуренція, і непередбачуваність, і неочікуваний злам прямо по ходу конкурсу, і надемоційний фінал…

З числа конкурсних змагань ще були перемога Богдана Струтинського (15 січня) на посаду генерального директора – художнього керівника Київського національного академічного театру оперети та Ільїни Генсіцької-Семенцової (24 січня) на посаду директора – художнього керівника Київського академічного театру українського фольклору «Берегиня».

Загалом, січень 2019-го року приніс п’ятьох переможців театральних керівних посад (творчий конкурс ОЧІ–В–ОЧІ).

Коригування штатних розкладів спонукали нові конкурси на нові посади. Так, Київський академічний театр драми і комедії на лівому березі Дніпра отримав посаду головного режисера, яку виборола 12 квітня Тамара Трунова (текст на порталі з цього приводу мав заголовок Тамара Трунова – шлях до Головного режисера в 3 місяці та 15 років).

Отримане звання Національного призвело до зміни штатного розкладу – з’явилася нова посада генерального директора – художнього керівника Івано-Франківського національного академічного обласного музично-драматичного театру ім. Івана Франка, яку в червні зайняв Ростислав Держипільський.

Конкурс на головного диригента Одеського національного академічного театру опери та балету 25 червня виграє Вячеслав Чернухо-Воліч. А з позиції в.о на директора – художнього керівник Першого театру (Львів), за підсумками конкурсу, 29 липня переходить Юрій Мисак.

ГОЛОВНІ РЕЖИСЕРИ

Перебіг конкурсів на посаду головного режисера не є публічним, тому в театральний простір повідомлялися лише фінальні підсумки. Але кожне з таких повідомлень було гучним, а деякі – неочікуваними.

Так, головним режисером Одеського академічного українського музично-драматичного театру ім. В. Василька 7 лютого став Іван Уривський, Франківського драмтеатра – продюсер, режисер та художній керівник паризького театру Future Noir Жуль Одрі (12 березня), а Сумського обласного академічного театру драми та музичної комедії ім. М. Щепкіна – литовський театральний режисер Лінас Зайкаускас (17 вересня).

Січень 2020-го вже підбурхує новими призначеннями, і знову-таки на теренах Івано-Франківщини… Але то вже тема підсумків за рік…

КОНКУРСНА КУХНЯ

Протягом року на порталі «Театральна риболовля» виходила рубрика «Конкурсна кухня», де збиралися та систематизувалися усі принади та чесноти доборів на керівні посади. Кількості формалізму, забюрократизованості та позалогічності – ще на багато-багато нових серій.

Наразі в колекцію сім нумерованих випусків, які доступні за посиланнями: