2019 рік українського театру. Театральні фестивалі

Була одна історія, коли в розмові театральний функціонер щиро здивувався, мовляв, скільки там тих театральних фестивалів. На той момент більш-менш точно мав інформацію про півсотні – так і заявив. Функціонер відмахнувся, мовляв, то зі всіма музичними й танціювалиними… І дуже не повірив, що в країні за рік може проходити 50 виключно театральних фестивалів.

Минув рік, й знання деталізувалися та уточнилися. Тому і функціонеру й просто зацікавленим можу говорити більш точні цифри. До загальной колекції зібрані власне фестивалі, конкурси й театральні премії (у тому числі віртуальні). За дужками – комерційно-фестивальні огляди талантів.
Тож, сукупний фестивальний улов «Театральної риболовлі» за 2019-й рік складає 92 театральні фестивально-конкурсні події на теренах України (!!!).

До сих пір базові пакети представленості фестивалів залишають бажати кращого… Деякої інформації на поточний момент не вдалося уточнити. І разом із тим картина структурності та сегментування вимальовується.

Фестивальні сторожили 2019-го року пройшли у 49 раз («Вересневі самоцвіти»), 33-й («Грудневі театральні вечори»), 30-й («Золотий лев»), 27-й («Київська пектораль» та «Січеславна»), 24-й («Від Гіпаніса до Борисфена), 21-й («Мельпомена Таврії»). Решта – від 20 й молодше. Новонароджених, проведених вперше – 14.

Основна фестивальна доля статусів поділяється між Всеукраїнськими та Міжнародними– 38/39 одиниць. Дев’єть Регіональних, п’ять з яких – виключного Київського толку. Ідентифікувати статус решти (6 одиниць) не вдалося.

Беззаперечний лідерський майданчик – Київ – де було проведено 27 подій року.
Наступна трійка найпопулярніших – Харків (9) – Львів (8) та Дніпро (6). По чотири події відбулося у Мукачево, Ніжині та Одесі. Три фестивалі пройшли в Ужгороді. По дві – у Вінниці, Запоріжжі, Коломиї, Кропивницькому, Маріуполі, Миколаєві, Тернополі та Херсоні. Решта географічних назв – по одній (у тому числі сільські фестивалі у Підводному Чернівецької області та Немішаєвому Київської).

Фестивалі проводять серед професійних колективів (напр., полтавський «В гостях у Гоголя»), студентські (напр., дніпровська «Театральна сесія») та аматорських (напр., «Київська театральна весна»). Виділяють прем’єрні заходи (напр., мукачівський «Зірковий листопад»), або театральним жанром (напр., чернівецькі «Золоті оплески Буковини» позиціонуються як фестиваль комедії)…

Насиченість подіями протягом року далеко не рівномірне. Піковим місяцем виявився Жовтень (20!!!). Фестивально жаркуваті Вересень (17) й Травень (16). Жодной фестивальної події не припало на Лютий. Проте, частина фестивалів вшанувало своїми назвами календарні місяці: «Березневі сходинки», «Вересневі самоцвіти», «Зірковий листопад» та «Грудневі театральні вечори».

Ще трішки про неймінг. Низка фестивалів новить власні імена театральних діячів. Оптово, як «1919-2019. Куліш Курбас Шекспір»; втаємничено, як «Кіт Ґаватовича»; лаконічно, як «Чехов фест». Два фестиваля носять ім’я Заньковецької (київська «Марія» та ніженський Фестиваль жіночої творчості ім. Марії Заньковецької). Проте найпоширенішим залишається використання у назвах Миколи Васильовича – полтавські «В гостях у Гоголя» та франчайзинг від Троїцького (маріупольський «ГогольFest STARTUP», вінницький «Air ГогольFest» та DniproGogolFest).

Поширені топоніми, за якими ідентифікують фестивалі. Від лобової геолокації («Мукачівський ТеаТрон», «Одеса.Театр.PRO», «Тріумф. Театр. Львів»), до назв історичних місцевостей («Золоті оплески Буковини», «Карпатський простір», «Мельпомена Таврії») та фестивальними зустрічами понад річками («Монологи над Ужем», «Імпреза над Латорицею»). Багато Києва («Київський рахунок», «Київська пектораль», «Київська театральна весна») та Дніпра («Дніпро. Театр. UA», «ДніпроПаппетФест», «DniproGogolFest», «Феєрія Дніпра»). У формування фестивальної брендової парасольки пішли у театрі «Колесо», долучивши до міжнародного камерного «Andriyivsky Fest» ще й «Andriyivsky Fest. Ukrainian Format» та «АндріївськийFest.Незалежні» – фестиваль із яскравовираженим київським топонімом у назві.

До назв деяких фестивалів імплементовано театри-організатори («Open Open Open Golden Gate Theatre Festival», «І люди, і ляльки», «Оксамитовий сезон в Одеській опері», «Схід Opera Fest», «VIEfest», «Starytskiy Theatre Fest»). З назвами фестивалів отримують нові сенси одні слова («СТеП –Справжніх ТЕатральних Патріотів», «GRA») входять до обігу інші («ГаШоТю», «pUp.pet»).

Початок театрального сезону 2019/20 років стартував на порталі «Театральної риболовлі» проектом по збору та структуруванню фестивального різномаїття. Окремою вкладкою виведено каталог фестивалів (картка додається за наявності визначеної дати проведення), де збираються назви, логотипи, приклади фірмового стилю, члени журі та програма фестивалів.

Інформація, звісно, постійно уточнюється та доповнюється (матеріали надсилайте на електронну адресу theatricalfisherman@gmail.com).