2019 рік українського театру. Театральні скандали

Театральну спільноту України протягом 2019 року кілька разів накривало хвилями скандалів, бризки яких долітали майже до кожного, хто цікавиться театром.

Короткий дайджест найпомітнішого в огляді «Театральної риболовлі».

ЗВІЛЬНЕННЯ ТА ПРИЗНАЧЕННЯ

Законодавство України передбачає проведення конкурсу на керівні посади в закладах культури. Однак, в січні 2019 року виконуючим обов’язки директора Дніпропетровського академічного театру опери та балету став Костянтин Пінчук, який також без конкурсу взяв на роботу нового художнього керівника — композитора і режисера Володимира Назарова.

Порушення вимог п. 2 частини першої статті 28 Закона України «Про запобігання коррупції» виявлено в діях директора обласного комунального закладу «Харківський театр для дітей та юнацтва» Андрія Гапановіча, який влаштував на роботу трьох своїх близьких родичів й не повідомив компетентні органи про потенційний конфлікт інтересів.

Рішенням сесії облради директора було звільнено з посади 5 грудня 2019 року.

ТЕАТРАЛЬНІ УТВОРЕННЯ

Звітна конференція Гільдії Незалежних театрів 28 лютого завершилася позицією недовіри до Ради Гільдії.

ТЕАТРАЛЬНІ ПРИМІЩЕННЯ

В квітні об’єктом скандалу став майнового комплексу ХНАТОБ — дві профільні постійні комісії облради прийняли рішення рекомендувати обласній раді перевести будівлю Харківської національної опери з державної власності в обласну комунальну власність, тим самим позбавивши театр власних приміщень і можливості реалізувати стратегію розвитку театру як потужного національного і європейського музично-театрального хаба.

В серпні розгортається скандал навколо бази відпочинку «Люксдорф» (власність НСТДУ). Позиція керівництва викладена на офіційному сайті та говорить про звільнення директорки Наталії Маляренко.

В свою чергу сайт, який ідентифікується як веб-представництво оздоровчого комплексу, говорить про рейдерський захват,

а сама екс-директорка викладає прямо протилежні факти щодо бази, більше відомої, як «Черноморка».

На межі закриття в жовтні опинився Одеський академічний український музично-драматичний театр ім. В. Василька. Така загроза з’явилася за ініціативи представників ДСНС. Офіційна причина – приміщення театру не відповідає нормам пожежної безпеки. Масова підтримка, наполеглива робота дирекції театру та підтримка облради мали результат – театр отримав фінансування та усунув недоліки.

ЛЬВІВСЬКА КРИЗА ЗАНЬКОВЕЦЬКОЇ

Основний скандальний ньюсмейкер року – Національний академічний український драматичний театр ім. Марії Заньковецької. Сезон 2019/2020 розпочався повідомленням про не продовження контракту із актором Ярославом Кіргачем. На підтримку актора виступав головний режисер театру Федір Стригун, актори театру.

На порталі «Театральна риболовля» зібрана детальний перебіг подій в цій історії протистояння.

«Украдене щастя» Ярослава Кіргача – хронологія подій від передпосилок до серії заяв на підтримку Ярослава Кіргача акторами театру.

Вісті з конкурсних полів театру ім. Марії Заньковецької – репортаж з акторського конкурсу, учасником якого був на загальних засадах і Ярослав Кіргач. За підсумками переможцем було визнано Івана Довгалюка.

Крапка із багатокрапкою у справі Ярослава Кіргача – підбиття підсумків в частині історії, яка стосувалася звільненого актора.

Проте, конфлікт тим часом вийшов на новий рівень – наприкінці листопада (26.11) листа про припинення із ним контракту отримав Федір Стригун. Заява має широкий резонанс в соцмережах та у засобах масової інформації. Противники звільнення влаштовують акцію протесту під Міністерством культури в Києві.

Крапкою в історії стали заяви про продовження співпраці із паном Стригуном. Проте вже в січні 2020-го почали з’являтися повідомлення про відсутність відповідних постановок в плані театру.

Цікаво, що рік 2020-й нам готує?..