2019 рік українського театру. Столичний часопис (сцена Центру Курбаса)

Сортування київських театрів – справа з непростих.

Матеріали 35 часопису проєкту «Театральні міста України» на порталі «Театральної риболовлі» складені за галактичним принципом: зірка – Центр Курбаса, планети – театри та проєкти, які частину своєї активності реалізували на сцені Центру.

Національний центр театрального мистецтва ім. Леся Курбаса

Національний центр театрального мистецтва ім. Леся Курбаса заснований Кабінетом Міністрів України постановою від 13 грудня 1994 року. Є інноваційним багатофункціональним простором як у теорії, так і в театральному та кіно-відео-перформанс-експерименті. Центр Курбаса має у складі науковий, культурологічний, драматургічний відділи і театральну лабораторію, які працюють на проєктних засадах. Центр Курбаса співпрацює також з «альтернативними» театрами, студіями і творчими групами у здійсненні сценічних та освітніх проєктів. Він займається і видавничими та інтернет-проєктами – це монографії, антології та збірки п’єс, інформаційні довідники, науковий альманах «Курбасівські читання», сайт «Драма&Світ» та інші. Директор і засновник НЦТМ імені Леся Курбаса Неллі Корнієнко, заступник директора Олександр Чайка, вчений секретар Олег Миколайчук, керівники відділу драматургічних проєктів – Неда Неждана, культурологічного відділу – Олег Драч.

Центр, який носить ім’я винахідника модерного національного українського театру європейського зразка Леся Курбаса, – ризикнув запропонувати науці принципово нову для гуманітаристики фундаментальну теорію театро(мистецтво)знавства  і новий напрям – синергетику художньої культури. Центр Курбаса вітає театр, що зазіхає на інтелектуальні території новітньої прози і фізики, музики і психології, біології і актуального мистецтва. Це простір для відважних людей. Гасло Центру – «Тільки божевільні ідеї мають шанс втілитися. Підтримуймо сталкерів!» Перевагу надано інтенціям пошуковим – тому в Центрі є автори власних художніх методологій, нових теоретичних ідей, несподіваних гіпотез. Кожна людина в Центрі Курбаса тяжіє до універсалізму – вона одночасно науковець і драматург, і прозаїк, і сценарист; або – режисер, актор і науковець; або автор складного візуального проєкту і теоретик; або актор і прозаїк-експериментатор. Сотні проєктів: вистав, перформансів, виставок, книг і статей вийшли на діалог з Європою і світом – понад 30 країн залучено в коло цієї культурної дипломатії. А європейські тести виокремили серед українських інтелектуальних кіл лише Центр Курбаса у категорію А – «найвищого експерта у галузі не лише культурного, а й державного будівництва».

ОСНОВНІ ПОДІЇ І НАПРЯМИ РОБОТИ ЦЕНТРУ КУРБАСА 2019 РОКУ

Теорія:

  • травень – Міжнародний форум «Креативні індустрії. Українська модель» – дводенна наукова конференція.
  • грудень – Курбасівські читання №14.

Сценічні роботи:

  1. 09 січня – «Води Мерліна» за п’єсою Алена-Рене Лесажа (реж. Олександр Мірошниченко) – театр-студія МІСТ
  2. 18 січня«Frida» за п’єсою «Скажена голубка» Тетяни Іващенко (реж. Людмила Колосович) – театр «Solo»
  3. 01–08 лютого – «Цінності» – «TanzLaboratorium, research oriented group»
  4. 04 березня – «Людський голос» за п’єсою Жана Кокто (реж. Євген Лапін) – театральна група Правда/перспектива
  5. 03 квітня – «Ідеальний театр. Шари»«TanzLaboratorium, research oriented group»
  6. 17 квітня – «Подружжя. Біографічна вистава» за листуванням Івана Франка із Ольгою Хоружинською (втілення Романа Веретельника за співпраці Роланда Тарасовича Франка)
  7. 26 травня – «Внутрішня деструкція» – театр пантоміми «Ilinastroe»
  8. 09 жовтня«Венеціанець» за мотивами «Венеційського купця» Вільяма Шекспіра та повісті «Пасажир» Олега Драча (реж. Мирослав Гринишин)
  9. 02 листопада – «Ефект Мінетті» (друга версія) за п’єсою «Мінетті» Томаса Бернгада (реж. Олег Драч, Мирослав Гринишин)
  10. 29 грудня – моновистава «Різдвяний сон кобили вороної» за творами Остапа Вишні, Пантелеймона Куліша (реж. Людмила Колосович) – театр «Solo»

Драматургічні проєкти:

Видавничі

  • березень – видання і мультимедійна презентація антології актуальної драматургії про Революцію Гідності і гібридну війну «Лабіринт із криги та вогню» – проект у співпраці з видавництвом «Смолоскип». Упорядники Олег Миколайчук-Низовець і Неда Неждана. Автори антології: О.Вітер, В.Купянський, О.Миколайчук, Н.Неждана, О.Пономарева Н.Симчич, Д.Терновий, Д.Фертиліо, І.Юзюк.
  • вересень – видання першої антології сучасної української драми французькою мовою «Від Чорнобиля до Криму», упорядники Домінік Долм’є і Неда Неждана – спільний проект із видавництвом «Еспас д’ен Інстан» (Франція). Мультимедійні презентації в Шарлевіль-Мезьєрі в рамках Світового фестивалю театрів маріонеток та в українському культурному центрі в Парижі (Франція), а також у НЦТМ імені Леся Курбаса. Автори антології: П.Ар’є, А.Багряна, Р.Бекташев, О.Вітер, С.Жадан, О.Ірванець, О.Миколайчук, Н.Неждана, Д.Терновий.
  • листопад – видання і мультимедійна презентація авторської збірки п’єс «Алхімія часу» Олега Миколайчука-Низовця у співпраці з видавництвом «Світ знань».
  • грудень – видання і сценічна презентація антології експериментальних п’єс «Інша Драма» – у співпраці з видавництвом «Світ знань». Упорядник Олександр Мірошниченко. Автори антології: Я.Верещак, О.Вітер, О.Миколайчук-Низовець, Неда Неждана, О.Танюк.

Інтернет-проекти

  • лютий – сайт сучасної драматургії «Драма&Світ» – спільний проєкт у співпраці з міжнародною організацією «JoyFest». Автори-упорядники Інна Гончарова, Неда Неждана.
  • грудень – презентація електронної версії інформаційного збірника сучасної драматургії «Авансцена-Євродрама» на сайті Центру Курбаса.

Гастролі 2019:

Мультимедійні презентації драматургічних видань та інтернет-проектів драматургічного відділу у Херсоні на міжнародному фестивалі «Мельпомена Таврії» (травень), у Дніпрі на фестивалі української драматургії «Drama.uа» (червень), в Ужгороді на фестивалі «Монологи над Ужем» (вересень), у Маріуполі в театрі «Терра Інкогніта» (листопад), у Сєверодонецьку в Луганському обласному академічному українському театрі (грудень) за участі кураторів проєктів: Олега Миколайчука, Неди Нежданої, Юлії Скибицької.

Міжнародний проект «Майдан Інферно» за драматичною книгою Неди Нежданої спільно з видавництвом «Еспас д’ен Інстан» (Париж, Франція, директор Домінік Долм’є) і театральною компанією «Колапс» (Ліон, Франція, реж. Клеман Перетятко). Презентація проєкту у Мистецькому Арсеналі (січень, Київ), майстер-клас і творча резиденція «Колапс» у Центрі Курбаса (червень), прем’єра вистави у ко-продукції зі Світовим фестивалем театрів маріонеток (вересень, Шарлевіль-Мезьєр, Франція).

 

Театральні фестивалі 2019:

  • березень – Міжнародний фестиваль англомовних вистав «ProAct Fest»
  • березень – червень – Міжнародний мистецький фестиваль «Balzac Fest» за підтримки Французького Інституту в Україні і «Асоціації Бальзак-Ганська» (Київ, Житомир, Бердичев) – вистава «Ігри вовків бальзаківського віку» (реж. Олександр Мірошниченко)
  • травень – Фестиваль сучасної української режисури «Екзерсис» – театр-студія «Майстерня Олександра Балабана»
  • червень – Міжнародний фестиваль фізичного театру «Mime Wave Festival» (Україна, Нідерланди, Швеція, Німеччина, Іспанія)

Освітні проєкти 2019:

  • Студія А.К.Т., кер. Олег Драч.
  • Школа Образності, кер. Олександр Токарчук: освітній курс «Основи акторського мистецтва»; «Координаційна артистична гімнастика. Тренінг» (розвиток координації і пластичності, володіння голосом, емоційний тонус, операційне управління); «Карнавал. Акторсько-психологічний курс».
  • Драматургічно-сценарна майстерня Неди Нежданої і Олександра Вітра.

Співпраця 2019 (детальніше про деякі театри – нижче):

  • Театр-студія «11»: «Хамелеон» (реж. Влада Білозоренко); «Тату, ми всі в тумані» за романом Кена Кізі «Над зозулиним гніздом» (реж. Володя Дальван)
  • Проект «Actor’s challenge»: «Тіло як маріонетка», Вадим Доценко – тренаж; «Відверта розмова з тілом», Анастасія Андрієнко – тренаж; «7 акторських питань до тексту», Марія Хомутова – тренаж.
  • DEOM: «Акторська психотерапія: рух, голос, особистість».
  • Театральне бюро «Promin’»: «Архітектор» за одноіменною п’єсою Олексія Доричевського (реж. Богдан Логвіновський)
  • ProEnglish theatre: «The House of Yes», «Swipe Left», «Розстріляні Від(ро)дження», «AMORphine» за М. Булгаковим, «Heavenly Creatures» за одноіменним фільмом Пітера Джексона, «Exam».
  • «Project W Veterans, Volunteers and William»: «Дванадцята ніч, або що захочете» Вільяма Шекспіра
  • SCH театр: «Все, що вам потрібно знати про лисиць» (реж. Лідія Шрамко); «Ілюзії» (реж. Лідія Шрамко, хореограф Богдан Кириленко). Освіта «Пластика, тіло, гармонія», Ольга Лещук – майстер-клас; «Відчуття себе і партнера», Танюша Могильчук – тренаж; «Імпровізація – я і група», Лєна Шамрина – тренаж; «Сценічний рух актора» майстер-клас, Лідія Шрамко – майстер-клас; «Акторська майстерність: провокація на творчість», Денис Шацький – майстер-клас.
  • Театр «Афини»: «Трагіки до ваших послуг» за пєсою «Розенкранц і Гільденстерн мертві…» Тома Стоппарда (реж. Олена Аль Юсеф)
  • Білиць арт-центр: вистава «Як вкрасти коня?», «Курс акторської майстерності».
  • Театральна студія «ВІК»: «Над прірвою в житах» за Джеромом Селінджером, реж. Євген Тищук.
  • Запорізький муніципальний театр «VIE»: «Отвєтка@ua», Неда Неждана – посвята Василю Сліпаку з позивним МІФ (реж. Наталія Мостопалова-Гапчинська)
  • Творче об’єднання «Вітряк»: «Безталанна. Нездійсненне» за Карпенко-Карим (реж. Василь Вітер)
  • Театр «Кубара»: «Шафа», реж. Юрій Катинський і Вікторія Жукова.
  • Театр МІСТ: «В саду світла» за творами Г.Сковороди (реж. Юлія Гасиліна)
  • Театр-студія «МІФ»: «Кав’ярня №6» за п’єсою «Коли повертається дощ» Неди Нежданої, «Вирій» за однойменною п’єсою Наталії Ігнатьєвої.
  • Театральна група Правда/перспектива: «Театральна імпровізація в дуетах та тріо. Цикл майстер-класів», «Гра життя – містеріальне акторсько-глядацьке співіснування».
  • Театр сучасної драми і комедії: «The 7ven», «Кареніна після потягу».
  • ЧЕсний театр: «Чай з м’ятою чи з лимоном?», «Бояриня» Лесі Українки, «Політично ненадійний», за історією життя Івана Франка, «Ніч 16 січня» за Айн Ренд, «Вона + Війна», тексти Світлани Спасиба
  • Режисер/хореограф Анна Чуйко: «Синдром випадкового попутника».

Київський театр МІСТ

Київський театр МІСТ (Молодіжний Інтерактивний Сучасний Театр) – незалежний театр, заснований у 2006 році режисером і актрисою-мімом Юлією Гасиліною (1970-2020), драматургом, режисером і актором Олександром Мірошниченком (Вітром) і драматургом, культурологом і режисером Недою Нежданою. Назва театру асоціюється з переходом на інший, незвіданий берег, і водночас це знак єднання. МІСТ – це модерна драматургія і нетрадиційна класика, розмаїття форм та відкриття нових імен та назв. МІСТ – це територія пошуку: бароко і метамодернізм, філософська драма і чорна комедія, вулична вистава і поетичний перформанс. МІСТ – це одна з перших альтернативних театральних шкіл. МІСТ – це ігровий театр «розумного блазня».

За 2019 рік зіграно більше 20 вистав (понад 2000 осіб): «В саду світла» за Г.Сковородою, «Води Мерліна» А.-Р.Лесажа, «Ігри вовків бальзаківського віку» Н.Нежданої, О.Миколайчука у залі НЦТМ імені Леся Курбаса, «Життя на трьох» Лідії Чупіс, «Мільйон парашутиків» Н.Нежданої, «Не дуже солодка казка» О.Вітра у приміщенні культурного центру «Смолоскип», а також у Житомирі і Бердичеві у приміщеннях міських театрів.

Фестивалі 2019:

  1. березень/червень – Міжнародний мистецький фестиваль – україно-французький проєкт BALZAC FEST (м. Житомир, м. Бердичів, м. Київ) – вистава «Ігри вовків бальзаківського віку» (реж. Олександр Мірошниченко) – спільний проект театру МІСТ з НЦТМ ім. Леся Курбаса

Прем’єри 2019:

  1. 09 січня – блазнівський міракль «Води Мерліна» Ален-Рене Лесажа (реж. Олександр Мірошниченко) – спільний проект театру МІСТ з НЦТМ ім. Леся Курбаса
  2. 01 червня – «Не дуже солодка казка» Олександра Вітра (реж. Олександр Мірошниченко, Юлія Гасиліна) – випускна вистава студії театру МІСТ

Театральна група «Правда/перспектива»

Театральна група «Правда/перспектива» – правонаступник театрального ланцюга, який бере початок у 1982-му році, коли в Києві була сформована неформальна театральна студія, яка пізніше отримала назву Театральна студія Тані Голубенцевої (на честь дівчинки, яка була її душею, але в ранньому віці пішла з цього світу). Заснували її четверо молодих непрофесійних акторів-режисерів – Анатолій Черков (художній керівник), Олекандр Токарчук, Юрій Яценко, Люда Василенко. Колектив студії відразу заявив революційну для того (радянського) часу театральну концепцію – Театр конструктивної і поліфонічної імпровізації. Студія розпалася у 1990-х, однак під керівництвом Анатолія Черкова продовжували виникати нові студійні колективи, що зберігали традицію лабораторного театру – 1-ша Київська театральна школа, Українська робітня, Театр в кімнаті, Театральна ініціатива, 6 level. На сьогоднішній день – театральна група «Правда/перспектива» (працює з 2015 року, художній керівник – Анатолій Черков, директор і головний режисер – Євген Лапін). Основна діяльність – студійне навчання молоді, майстер-класи для професійних акторів, театральна лабораторія. А також постановка експериментальних вистав. Всі події реалізуються на сцені Центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса.

Фестивалі 2019:

  1. травень – І Міжнародний театральний фестиваль Solo Plays Fest (м. Київ) – вистава «Людський голос» (реж. Євген Лапін) – диплом за оригінальне режисерське рішення
  2. вересень – VII Міжнародний театральний фестиваль «JoyFest» (м. Київ) – вистава «Людський голос» (реж. Євген Лапін) – диплом за найкращий театральний експеримент

Прем’єри 2019:

  1. 04 березня – моновистава «Людський голос» за мотивами п’єси Жана Кокто (реж. Євген Лапін)
  2. 14 травня – містеріальне акторсько-глядацьке співіснування «Гра життя» в рамках проекту «Глядач і є автор» (реж. Євген Лапін)

Театральна студія «ВІК»

Театральна студія «ВІК» – молодий театральний організм або просто недержавний театр приватної форми власності. Студія заснована у жовтні 2015 року, її ідейним лідером є режисер Микола Бабин. Дебютом цього колективу стала вистава «Хелемські мудреці». Теми, які піднімає колектив у своїх виставах, це те, що хвилює, в першу чергу, всіх «віківців», бо лиш у випадку органічної єдності людей і їхньої роботи народиться те, що зацікавить світ. «ВІК» – це амбітний театральний колектив, більшість складу якого є випускниками КНУТКіТ ім. І. Карпенко-Карого. Також це і молоді художники, маркетологи та адміністратори.

В доробку колективу окрім вистав є театральний проект «ВЕСНа», який з жовтня 2016 року проводить зустрічі з вітчизняними театральними діячами, задля комунікації і взаємозв’язку між ними. Мета – реклама українського театру. На кожній зустрічі піднімаються і обговорюються проблемні питання в області театрального мистецтва. Аудиторія, що присутня на зустрічі теж може поставити запитання гостю і таким чином прийняти активну участь у даному заході, який є дуже важливим для Студії та українського театру в цілому. Гостями у 2019 році стали Дмитро Гусаков (15 березня), Василь Снітар (4 травня), Анатолій Левченко (26 листопада), Станіслав Боклан (30 листопада).

Протягом 2019 року вистави було зіграно на сценах Києва, Хуста, Ужгорода, з 23  по 25 серпня проведено ІІІ Фестиваль «СТеП» («Справжніх ТЕатральних Патріотів») – оригінальний мистецький захід, що проходить в селі Подвірне на Буковині з нагоди святкування Дня незалежності України. Проводиться для відродження і реклами села. Але відродити його не інституціонально, інфраструктурно чи ще якось, а відродити насамперед духовно, культурно, мистецько за допомогою найсильнішого по емоційному впливу мистецтва, що зветься Театр. Всі колективи, для яких приїзд на СТеП є теж викликом, бо це перевірка в них наявності театрального патріотизму.

Фестивалі 2019:

  1. квітень – Міжнародний театральний фестиваль українського театру «Схід–Захід» (м. Краків, Польща) – вистава «Хелемські мудреці» (реж. Микола Бабин) – «Кращий акторський дует» (Сергій Волосовець і Олександр Дідик за ролі Реб Нусе та Реб Зусе), «Краща актриса другого плану» (Єлизавета Цілик за роль Ціреле)
  2. жовтень – Театральний фестиваль-лабораторія-конкурс новаторських вистав молодіжних театрів України «Мукачівський ТеаТрон» (м. Мукачеве) – вистава «Над прірвою в житах» (реж. Євген Тищук) – «Краща головна роль» (Роман Григіль за роль Холдена Колфілда)

Театр «Афини»

Прем’єра першої вистави молодого театру «Афини» відбулася 7 грудня 2016 року на сцені «Театру Між Трьох Колонн». Зіграли «Ліфт вгору» за п’єсою «Від Червоної криси до Зеленої зірки» Олексія Слоповського. Свою назву театр отримав від найменування ягід чорниці на закарпатському діалекті – «Афини» – всі літери «И», наголос на «А». З того часу репертуар театру доповнився виставами «За щучим велінням» (на сцені Київського Академічного театру ляльок на Лівому березі Дніпра), «Трагіки до ваших послуг…» (на сцені НЦТМ ім. Леся Курбаса). Театр співпрацює із сучасними українськими композиторами (Олександром Мовчаном, Іваном Розіним), художником по світлу (Євгеном Копйовим), художником постановником (Наталею Денисовою), з фотографами – Анною Мельніковою, Оленою Галай. Театр «Афіни» також працює як лабораторія, експериментальний майданчик для втілення найсміливіших мистецьких ідей. Протягом 2019 року було зіграно понад 40 вистав, театр став членом Асоціації Український незалежний театр та взяв участь у міжнародному фестивалі.

Фестивалі 2019:

  1. жовтень – X Міжнародний фестиваль театрів ляльок «Подільська лялька» (м. Вінниця) – вистава «За щучим велінням» (реж. Олена Аль Юсеф, Сергій Брижань) – «За оригінальне сценічне вирішення та трактування класичної казки»

Театр-студія «11»

Театр-студія «11» заснована у серпні 2017 року театральною режисеркою Владою Бєлозоренко у компанії з режисерами та випускниками режисерської майстерні Нині Гусакової – Володєю Дальваном та Валерією Штефюк. Дві одиниці у назві – позиція про те, що мистецтво – це завжди діалог: глядач і вистава, режисер і актор, драматург і постановник. Орієнтири студії – сучасна драматургія, документальні вистави, обговорення з глядачами після вистави. У постановках задіяні актори-аматори, студенти театральних кафедр, студенти консерваторії. «11» два рази на рік проводить відкриті кастинги у виставу, де актор будь-якого віку та досвіду може спробувати себе. У репертуарі театру «11» п’ять вистав. За 3 роки у Театр-студії «11» випустились більше 2 тисяч студійців різних курсів, більше 30 разів зіграно вистави, які переглянули більше 3000 глядачів, двічі на рік актори студії готують творчі вечори для будинків людей похилого віку – запущено серію «Добрих майстер-класів», де відвідувачі могли своїм внеском допомогти хворим людям.

Фестивалі 2019:

  1. вересень – VI Міжнародний фестиваль театру за межами театру «Мандрівний вішак» – вистава «Там буде щастя» (реж. Валерія Штефюк)

Прем’єри 2019:

  1. 07 березня – «Там буде щастя» за п’єсою Катерини Васильєвої (реж. Валерія Штефюк)
  2. 19 грудня – пластична вистава «Божествена комедія/Пекло» за далекими мотивами Данте (реж. Влада Бєлозоренко)

«ProEnglish theatre»

«ProEnglish theatre» – професійний театр англійською мовою веде свій відлік з 20 січня 2018 року, коли випускну виставу «Cripples of Inishmaan» ProEnglish Drama School зіграли із запрошеними професійними акторами.

Протягом 2019 року колектив зіграв 35 вистав, які переглянули 1400 глядачів. Із гастролями вистава «AMORphine» відвідала Одесу та Ізмаїл. Театр є організатором англомовного театрального фестивалю PRO.ACT Fest, який у 2019 році пройшов з 1 по 3 березня за участі державних театрів («Сузір’я», «Молодий Театр», «Дах») та іноземних представників (Канада, Угорщина, США).

Фестивалі 2019:

  1. березень – II Міжнародний англомовний театральний фестиваль «PRO.ACT Fest» – вистава «AMORphine» (реж. Алекс Боровенський, Юрій Радіонов)
  2. червень – Golden Bolt Ceremony – вистава «The House of Yes» – «Краща вистава»
  3. липень – XII Фестиваль театрів «Молоко» (м. Одеса) – вистава «The Birthday Party» (реж. Тетяна Шелепко) – «Кращий акторський ансамбль»; вистава «AMORphine» (реж. Алекс Боровенський, Юрій Радіонов) – «Краща чоловіча роль» (Юрій Радіонов)
  4. вересень – VII Міжнародний театральний фестиваль «JoyFest» (м. Київ) – вистава «Hamster Saga» (реж. Алекс Боровенський)
  5. жовтень – XI Театральний фестиваль міжнародного Чорноморського клубу «Homo Ludens»  (м. Миколаїв)– вистава «Swipe Left» (реж. Алекс Боровенський) – «Кращий акторський ансамбль»

Прем’єри 2019:

  1. 03 березня – пластично-драматична вистава «AMORphine» за оповіданням «Морфій» Михайла Булгакова (реж. Алекс Боровенський, Юрій Радіонов)
  2. 04 травня«Swipe Left» за мотивами художнього фільму «Ідеальні незнайомці» (реж. Алекс Боровенський)
  3. 19 жовтня – «Heavenly Creatures» за мотивами художнього фільму «Небесні створіння» Пітера Джексона (реж. Анабель Сотело Рамірес, Павло Мороз, Дар’я Шаблієнко)
  4. 22 листопада – сюрреалістичний перформанс «VDali» на основі щоденників, картин, фільмів і особистості Сальвадора Далі (реж. Тетяна Шелепко)

«SCH-театр»

Пластичний «SCH-театр» було засновано у вересні 2018 року. Витоки лежать у арт-колаборації, яка з літа 2016-го займалася невеликими перформансами. 3 травня 2018-го з’явилася перша повноцінна вистава «Перевертні», під час роботи над якою стало ясно, що народжується театр.

Театр працює на стику жанрів – використовує в роботах елементи пластики, фізичного театру та танцю, прийоми імерсії та взаємодії із глядачами. У 2019 році театр мав 6 показів вистав, 2 прем’єри. Брали участь у культурних подіях Києва, провели протягом осені серію майстер-класів із пластики для акторів та широкого загалу. У листопаді проходили мистецьку резиденцію у Kyivdanceresidency в колаборації із хореографом Богданом Кириленко та Modern.aesthetics. Результатом інтенсивної роботи стала вистава «Ілюзії», яку біло презентовано в Довженко Центрі, згодом – покази на сцені Центру Леся Курбаса.

Фестивалі 2019:

  1. вересень – Свято Андріївського узвозу (Андріївський узвіз, Київ) – пластичний перформанс із елементами флюр-арту та фаєр-шоу
  2. жовтень – Decompression Rocket – офіційний регіональний захід Burning Man (ДК Куренівка, Київ) – пластичний перформанс

Прем’єри 2019:

  1. 01 червня – імерсивна пластична вистава про сексуальність та лисичок «Все, що вам потрібно знати про лисиць» Олени Шамріної (реж. Лідія Шрамко)
  2. 26 листопада – пластична вистава про сни та Его «Ілюзії» (реж. Лідія Шрамко, постановник пластичних рішень – Богдан Кириленко)

«SOLO»

Камерний театр SOLO був створений 15 жовтня 2018 року. Засновниця – театральна режисерка Людмила Колосович. Театр SOLO поважає право кожної людини на творчість та не бере участь у «соцзмаганнях» з іншими режисерськими концепціями, напрямками тощо.

Фестивалі 2019:

  1. вересень – ІІ Міжнародний фестиваль моновистав «Монологи над Ужем» (м. Ужгород) – моновистава «Frida»

Прем’єри 2019:

  1. 18 січня – «Frida» за п’єсою «Скажена голубка» Тетяни Іващенко (реж. Людмила Колосович)
  2. 29 грудня – «Різдвяний сон кобили вороної» за творами Остапа Вишні та Пантелеймона Куліша (реж. Людмила Колосович)

Київський театр «Veritas»

Київський театр «Veritas» засновано 29 травня 2019 року із метою створити театр інтелектуального формату. Через драму і комедію театр намагається знайти відповіді на питання, які століттями цікавлять людство: що таке кохання? де істина? чи існує свобода?… Художній керівник театру – Олександра Кравченко.

У 2019 році колектив театру взяв участь в заходах до Дні вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932-1933 років. Спільно з Національним музеєм Голодомору-Геноциду було створено перформативну виставу «Контра». Виставу показали безпосередньо в приміщенні музею в Дні вшанування.

Прем’єри 2019:

  1. 03 листопада – комедія «Готель «Portal’» за мотивами п’єси «Готель між двох світів» Еріка-Еммануеля Шмітта (реж. Олександра Кравченко)
  2. 24 листопада – перформативна вистава «Контра» на основі свідчень постраждалих від Голодомору 1932-1933 років (реж. Олександра Кравченко)

Огляд складено з матеріалів, отриманих за участі Нєди Нежданої, Влади Бєлозоренко, Алекса Боровенського, Лени Шамріної, Олександри Кравченко, Миколи Бабина, Євгена Лапіна, Олени Аль Юсеф, Людмили Колосович. Окрема вдячність за долучення Національному центру театрального мистецтва ім. Леся Курбаса.