2019 рік українського театру. Столичний часопис (Сцена 6)

Адреса Довженка-Центру на метро Васильківській міцно увійшла до навігаторів столичних театралів. А завдяки альтернативним театральним колективам, до театру долучаються й ті, хто до академічних театрів дороги навіть не знає.

Про Сцену 6, та про театри, які показують частину свого репертуару на ній – у 42 випуску проєкту «Театральні міста України».

Сцена 6

Сцена 6 – перформативний майданчик на шостому поверсі Національного центру Олександра Довженка по вул. Васильківська, 1 (м. Голосіївська), створений за ініціативи журналіста Олексія Ананова, директорки «Дикого театру» Ярослави Кравченко, режисера Сергія Перекреста. Відкриття відбулося у 2017 році у частині приміщень Довженко-Центру, який було переобладнано в театральний простір. Сцена 6 почалась із постановок «Іфігенії» та «Гамлету» від Дикого театру, а також міні-фестивалю нової британської драми «Taking the Stage» від Британської Ради в Україні, та стала майданчиком для міжнародної театрально-хореографічної програми ювілейного 10-го фестивалю сучасного мистецтва «Гогольфест».

Простір Сцени 6 дає змогу збирати солдаути незалежним театрам, знаходити і свого глядача, експериментувати з простором, спецефектами і техніками, вибудовувати свою унікальність. Глядач же приходить сюди за п’єсами сучасних драматургів, відсутністю звичної театральної ієрархічності «партера» і «гальорки», близькістю до актора, тим чого немає і «не можна» в державних та академічних театрах. Сцена 6 слугує майданчиком для фірмових кіноперфомансів Довженко-Центру, коли з авагардним німим кіно двадцятих грають сучасні ДахаБраха. Тут проводять премії і конференції, музичні концерти і поетичні читання, але сворювався цей майданчик першочергово, як Центр незалежного театру.

Сцена 6 – мультидисциплінарна перформативна платформа, що являє собою залу-трансформер на понад 300 місць. Сцена дозволяє модифікації сценічного простору а також глядацької зали, забезпечує різні конфігурації світлового, звукового і проекційного обладнання, даючи можливість реалізації амбітних режисерських ідей і стирати усталені кордони між глядачем і актором.

Співпраця 2019 (детальніше про деякі театри – нижче):

  • «Akterstvo» («Частинки», «Cycle»);
  • Театр «Splash» («Snow»);
  • «Дикий театр» («Асексуали», «Бути Знизу», «Вій 2.0», «Віталік»«Гей-Парад»«Кайдаші 2.0»«Кицюня», «Ми всі дорослі люди», «Річ-Річ», «Синя Борода», «Шрами»);
  • Київський академічний театр «Золоті ворота» («Каліки» із концертом «ZBS band», «Бери од жизні всьо», «Отелло/Україна/Facebook», «Слава героям», «Сталкери»);
  • Театр «Кубара» («Шафа»);
  • Майстерня Рушковського («По вулиці моїй», «Нейтральна смуга»);
  • ГО «Театральна платформа» («Пеніта. Опера», «Довічно важливо»);
  • Театр на Печерську («Неправильна казка», «Salida Cruzada V2.0»);
  • ГО «Точка дотику» («Тимчасові незручності»);
  • Театральні проекти митців з України (театральна постановка п’єси «Номери» Олега Сенцова, «Погані дороги»; харківські театри «Нефть» та «Прекрасні квіти») та закордону (Ілля Волох із виставою «Diary of a Madman» та майстер-класом, Baletto Teatro di Torino), I Міжнародний фестиваль фізичного театру «Mime Wave Festival», IV фестиваль дитячих театрів «Joyfest.Діти», ІІ Всеукраїнський фестиваль незалежних театрів «Відкрита сцена».

«Золоті ворота»

Театр «Золоті ворота» створений у 1979 році Валерієм Пацуновим отримав переродження у вересні 2014 року з приходом нового керівництва – молодої команди на чолі із режисером Стасом Жирковим. З 2018-го театр стає академічним. У січні 2019 Стас Жирков здобуває перемогу на вакантну посаду директора – художнього керівника Київського академічного театру драми і комедії на лівому березі Дніпра, посаду керівника «Золотих воріт» під час відповідного конкурсу отримує Ксенія Ромашенко.

Рік 2019 для тетару пройшов під знаком 40-річчя від заснування – слоганом ювілейного сезону 2019/2020 стало #NO_BORDERS – театр без меж. На честь ювілейного сезону театр організував та провів фестиваль OPEN OPEN OPEN GOLDEN GATE THEATRE FESTIVAL (з 11 по 15 вересня 2019 року), за 5 днів якого на 3 київських локаціях було показано 8 вистав театру «Золоті ворота», які переглянули театральні діячі з Європи та України.

У 2019 році репертуар театру налічував 23 вистави (усього за рік 247 показів). Творчий склад колективу театру складає 34 людини. У серпні 2019-го актори театру їздили на навчання до Міжнародної театральної Академії у м. Мюнхен (Німеччина), де відвідали майстер-класи від європейських театральних діячів.

Окрім цього, театр у звітному році за фінансової підтримки Департаменту культури м. Києва провів ІІІ Міжнародний конгрес «Театр крокує Європою», присвячений міжнародній театральній співпраці та обміну досвідом. У конгресі із доповідями виступали режисери С. Жирков, О. Апчел, драматурги П. Ар’є, Б. Ленгерс (Німеччина). Театр бере участь у проведенні сценічних читань сучасної української драматургії (фестиваль «Тиждень української п’єси»), в рамках проекту OPEN_MIND_СТУДЕНТ, що дає студентам змогу спробувати свої сили на професійній сцені, відбулися покази вистави «Жити в Києві» студентів майстерні С. Жиркова та К. Ромашенко Київського університету культури). До Дня пам’яті жертв українських голодоморів театр підготував спеціальну програму, що складалася одразу з показу вистави-реквієму «І створив собі кумира…» за мемуарами дисидента Лева Копєлєва та концерту Мавки (Ірина Лазер).

Фестивалі 2019:

  1. 25 березня – XXVII Театральна премія «Київська пектораль» – вистава «Фрекен Юлія» (реж. Іван Уривський) – перемога у номінації «За краще пластичне вирішення вистави» (Павло Івлюшкін)
  2. березень – Театральна премія «Дзеркало сцени»Віталіна Біблів – «Найхаризматичніша актриса»
  3. травень – Міжнародний фестиваль «Карпатський простір» (м. Івано-Франківськ) – вистава «Отелло /Україна/ Facebook» (реж. Стас Жирков)
  4. травень – ХХІ Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» (м. Херсон) – вистава «Отелло /Україна/ Facebook» (реж. Стас Жирков)
  5. ??? – Міжнародний фестиваль «Ніч театру в Кракові» (м. Краків, Польща) – вистава «Отелло /Україна/ Facebook» (реж. Стас Жирков)
  6. серпень – Фестиваль Wschód Kultury (м.Білосток, Польща) – вистава «Отелло /Україна/ Facebook» (реж. Стас Жирков)
  7. серпень – Festiwal Retroperspektywy (м.Лодзь, Польща) – вистава «Отелло /Україна/ Facebook» (реж. Стас Жирков)
  8. вересень – Театрально-урбаністичний фестиваль «Parade-fest» (м. Харків) – вистава «Отелло /Україна/ Facebook» (реж. Стас Жирков)
  9. жовтень – ІІІ Всеукраїнський театральний фестиваль «Феєрія Дніпра» (м.Дніпро) – вистава «Сталкери» (реж. Стас Жирков)
  10. листопад – Республіканський фестиваль Білоруської драматургії  ім. В. І. Дуніна-Марцинкевича (м. Бобруйськ, Білорусь) – вистава за твором білоруського автора Дмитра Богославського «Тату, ти мене любив?» (реж. Стас Жирков) – «Краща вистава»
  11. 30 листопада – II Всеукраїнський театральний фестиваль-премія GRA – вистава «Фрекен Юлія» (реж. Іван Уривський) – перемога у номінації «Краща камерна вистава» та «Найкраща жіноча роль» (Інна-Скорина-Калаба за роль Христини)

Прем’єри 2019:

  1. 24 січня«Отелло/Україна/Facebook» Павла Ар’є та Марини Смілянець (із використанням текстів Вільяма Шекспіра та Юрія Олеші, авторських історій акторів) (реж. Стас Жирков)
  2. 04 квітня – «Бери од жизні всьо» за текстами Руслана Горового та Татусі Бо (реж. Тетяна Губрій)
  3. 29 жовтня – «Жити в Києві» Тетяни Малярчук (реж. Тетяна Губрій)
  4. 09 листопада«MIŁOŚĆ / Любов» Миколая Миколайчика (реж. Миколай Миколайчик, Польща)

Київський академічний театр на Печерську

Київський академічний театр на Печерську був заснований у 2000 році, в основі трупи – студенти-випускники акторського курсу Миколи Рушковського. Художній керівник – Олександр Крижанівський. Перша назва – Новий драматичний театр на Печерську. Театр працював за адресою вул. Шовковична, 3, з 2010-го змінили прописку на вул. Немировича-Данченка, 5. З 2017 року – академічний.

Серед проєктів, реалізованих у 2019 році – показ вистави «Піноккіо, або Історія про те, як стати людиною» і презентація книги «Мігель Маньяра. Коментарі Франко Нембріні». Подія відбулася 14 жовтня за участі почесних гостей: Франко Нембріні – італійського педагога, письменника, філолога, засновника школи «Ла Трачча» у Бергамо та Олександра Філоненка – українського філософа і богослова. 27 листопада в приміщенні бібліотеки КПІ відбувся музично-театральний перформанс «Гессе. Притчі» за участі акторів театру та Sed Contra Ensemble. Звання Народного артиста України отримав провідний майстер сцени Театру на Печерську Валерій Чигляєв.

Фестивалі 2019:

  1. серпень – Фестиваль високого мистецтва «Bouquet Kyiv stage» – інтерактивна програма «SPARA» для дітей / для дітей з аутизмом у колаборації з колективом MELO (Швеція) у приміщенні НЦМ ім. Леся Курбаса
  2. 30 листопада – II Всеукраїнський театральний фестиваль-премія GRA – вистава «Світ у горіховій шкаралупі» (реж. Дмитро Захоженко) – перемога у номінації «За найкращу пошуково-експериментальну виставу»

Прем’єри 2019:

  1. 01 червня – «Піноккіо, або історія про те, як стати людиною» Карло Коллоді (реж. Олена Лазович)
  2. 26 вересня – драма «Гамлет» за однойменною п’єсою Вільяма Шекспіра (реж. Ольга Ларіна, Денис Мартинов)
  3. 26 жовтня – етноутопія «Наталка Полтавка.doc» за мотивами п’єси Івана Котляревського (реж. Олена Лазовіч)
  4. 08 листопада – поетично-фантастичний трилер початку нульових «Покоління пепсі» за творами Сергія Жадана (реж. Вероніка Літкевич)

Окремим проєктом поза Театром на Печерську 14 березня 2019 на Сцені 6 вийшла «Неправильна казка» за Олександром Столяровим (реж. Олена Лазович).

Театр-студія SPLASH

Театр-студія SPLASH – незалежний аматорський театр, який було створено у 2009 році Наталією Якимченко при школі акторської майстерності. З 2010 року по сьогодні театр випустив понад 40 вистав, бере участь у всеукраїнських та міжнародних театральних фестивалях. Акторська трупа театру – кращі випускники та педагоги школи акторської майстерності SPLASH. Протягом 2019 року театр відвідали 1800 глядачів, було зіграно понад 40 вистав. А 15 лютого театр SPLASH відсвяткував свій перший ювілей – 10-років.

Фестивалі 2019:

  1. січень – Театральний фестиваль «Kultur on tour» (м.Бремен, Німеччина) – вистава «Розмова, якої не було…» (реж. Вікторія Манолє) – Гран-прі; Краща чоловіча роль (Олексій Яцюта)
  2. квітень – III Всеукраїнський відкритий фестиваль театрального мистецтва аматорських дитячих та молодіжних колективів «Імпреза над Латорицею» (м.Мукачево) – вистава «Потвора» (реж. Вікторія Манолє)
  3. травень – Фестиваль «ARTimi» (Литва) – вистава «Потвора» (реж. Вікторія Манолє)
  4. жовтень – Фестиваль «Тинянівська осінь» (м.Резекне, Латвія) – вистава «Розмова, якої не було…» (реж. Вікторія Манолє)
  5. жовтень – Театральний фестиваль-лабораторія-конкурс новаторських вистав молодіжних театрів України «Мукачівський ТеаТрон» – вистава «Розмова, якої не було…» (реж. Вікторія Манолє)
  6. жовтень – V Відкритий фестиваль-конкурс аматорських театральних колективів «Комора» (м.Кам’янець-Подільский) – вистава «Солдат і Птахи» (реж. Георгій Пачкорія)

Прем’єри 2019:

  1. 20 червня – філософський трагіфарс «Солдат і Птахи» за п’єсою Христо Бойчева (реж. Георгій Пачкорія)
  2. 29 червня – психологічна драма «Полювання на пацюків» за п’єсою Петера Турріні (реж. Ірина Поляшева)  – (учбова вистава)
  3. 01 грудня – Відморожена пластична казка «Холод» (реж. Поліна Коробейник, хореограф Muri M)

«Театр Кубара»

«Театр Кубара» (Kubara Theatre) утворився у 2015 році на базі режисерської кіномайстерні Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого. Студенти-режисери готували свій перший незалежний проєкт – виставу, репетиції якої відбувалися потайки від головного майстра. «Шафа. Аудіовізуальний тріп» – стала першою, й до цього часу, єдиною виставою Театру Кубара. Режисер – Юра Катинський, який концептуально об’єднав в роботі не лише театральні інструменти, а і арсенал музики, танцю. кіно. У 2019 році вистава «Шафа» була зіграна на сцені Національного центру ім. Леся Курбаса, Сцені 6.

«Точка дотику»

ГО «Точка дотику» було засновано 23 березня 2016 року із метою сприяння вирішенню суспільних проблем та становленню в українському суспільстві злагоди через популяризацію демократичних цінностей, цінностей української та світової культур й принципу поваги до інших культур шляхом застосування освітньо-наукових, виховних та мистецьких засобів.

Проєкт «Тимчасові незручності» у 2019 році побачили глядачі Києва, Полтави, Одеси, показ відбувся на телеканалі «Культура», та платформі Open Theatre.

Прем’єри 2019:

  1. 28 березня – документальна вистава «Тимчасові незручності» Павла Юрова (реж. Павло Юров)

«Дикий театр»

Дикий театр — український незалежний театр, створений у 2016 році театральною менеджеркою Ярославою Кравченко.

Театральна майстерня Миколи Рушковського

Театральна майстерня Миколи Рушковського заснована у вересні 2017 року та працює за концепцією Театр – дім, Театр – сім’я. Колектив є випускниками курсу Миколи Рушковського, називають себе «рушковцями». Робота колективу була відмічена вже у 2018 році, коли проєкт був відмічений театральною премією «Київська пектораль» спецпремією. Протягом 2019 року вистави рушковці показали в Києві, з виставою «Нейтральна смуга» відвідали Миколаїв.

Фестивалі 2019:

  1. травень – ХХІ Міжнародний театральний фестиваль «Мельпомена Таврії» (м. Херсон) – вистава «Нейтральна смуга» (реж. Ігор Славинський)
  2. грудень – ХХХІІI Театральний фестиваль «Грудневі театральні вечори» (м.Чернігів) – вистава «По вулиці моїй…» (реж. Софія Пісьман)

Прем’єри 2019:

  1. 13 січня – «Andersen’s Fairy Tales»за мотивами казок Ганса Крістіана Андерсена (реж. Валерія Федотова)

Огляд складено з матеріалів, отриманих за участі Анни Турло, Ксенії Реутової, Павла Юрова, Таї Веред, Вікторії Манолє, Катерини Савицької, Геки Балакіної. Окрема вдячність Мар’яні Танській, Ксенії Ромашенко, Дарьї Якушевій за долученість до проєкту.